ЕС създаде нов фонд, който ще осигури 20 млрд. евро за украинската армия

Пет страни от ЕС, сред които и България, искат удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна

21.07.2023 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

Украинските сили вече използват доставените от САЩ касетъчни боеприпаси в своята контраофанзива. Това потвърди говорителят на Белия дом Джон Кърби. По думите му първоначалната информация от фронта показва, че касетъчните снаряди са показали ефективност срещу руски позиции в завладените украински територии. Говорителят напомни на Киев, че има ангажимент употребата на боеприпасите да бъде единствено на неговата територия и с цел отблъскване на окупаторите.

Би Би Си отбелязва, че изпратените снаряди са с нисък остатък на невзривени единици - под 2,35%. Те не експлодират при разпръскването и могат да останат като минна заплаха в продължение на години. САЩ се съгласиха да включат такива боеприпаси в последния пакет от военна помощ за Украйна след получена информация, че руснаците вече са използвали същата технология.

Военната подкрепа за Украйна продължава и от страна на Европейския съюз, който ще създаде специален фонд за 20 млрд. евро за 4 години. В Брюксел Съветът "Външни работи" прие предложението на върховния представител Жозеп Борел да бъде създаден специален фонд. Той ще осигурява подкрепа на украинската армия. 

Тема за горещи дискусии са последиците от блокирането на споразуменията за износ на украинско зърно през Черно море, за които Русия поставя условия. Пет страни от ЕС, сред които и България, искат удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна, за да предпазят своите производители от срив на цените. 

Днес се събира Съветът за сигурност на ООН, за да обсъди хуманитарните последици от оттеглянето на Русия от зърнената сделка. В Одеска област пък бяха нанесени нови ракетни удари. Поразени са зърнени силози, съобщава се и за ранени хора. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС