Путин: Западът използва зърнената сделка за политически шантаж

"Москва обмисля връщането ѝ, ако нейните искания бъдат напълно изпълнени", обяви руският президент

19.07.2023 | 22:16 Редактор: Вяра Димова
Путин: Западът използва зърнената сделка за политически шантаж

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще "обмисли" връщането към сделката за зърно в Украйна, ако нейните искания бъдат "напълно" изпълнени, заявявайки, че споразумението е "изгубило всякакъв смисъл", предаде АФП.

Това беше първият път, когато руският лидер коментира актуалните събития, откакто Москва тази седмица излезе от историческата сделка, която позволи безопасното преминаване на товарни кораби от черноморските пристанища.

"Продължаването на зърнената сделка в сегашния ѝ вид загуби всякакъв смисъл", каза Путин на заседание на правителството.

"Разбира се, че ще разгледаме възможността да се върнем към него, но само при едно условие: ако всички принципи, при които Русия се съгласи да участва в сделката, бъдат напълно взети предвид и изпълнени", заяви руският президент, цитиран от БГНЕС.

Като едно от основните условия той посочи "оттеглянето на санкциите върху доставките на руско зърно и торове за световните пазари". Москва от месеци се оплакваше, че свързаното споразумение за разрешаване на износа на руски храни и торове не е било спазено.

Путин каза, че Русия е показала "чудеса на уравновесеност и толерантност", като е удължила сделката няколко пъти. Той обвини западните страни, че използват сделката за "политическо изнудване".

"Вместо да помогне на страни в реална нужда, Западът използва зърнената сделка за политически шантаж и я превърна в инструмент за обогатяване на транснационални корпорации и спекуланти на световния пазар на зърно", каза руският президент.

Снимка: БГНЕС