Украйна обмисля транспортирането на зърно през България и Румъния

Страната е създала подходящ фонд за гарантиране на тези рискове

19.07.2023 | 09:18 Редактор: Михаела Димитрова
Украйна обмисля транспортирането на зърно през България и Румъния

Украйна обмисля възможността за транспортиране на селскостопанска продукция в рамките на зърнената сделка през териториалните води на Румъния и България. Това обяви посланикът на Киев в Турция Василий Боднар, предава РБК-Украйна.

С оттеглянето си от Черноморската инициатива за износ на зърно, Русия оттегли гаранциите за безопасността на корабоплаването в региона. Предвид това мнозина се опасяват, че руските сили може да прибегнат до обстрел на пристанищната инфраструктура. Според Бондар може би руснаците няма да изпълнят всички заплахи, които отправят. Опасността обаче остава, предупреди той.

В същото време посланикът увери, че Украйна е създала подходящ фонд за гарантиране на тези рискове, но има определени условия.

"Имаме възможност и за привличане на кораби и фирми. От наша гледна точка това може да се реализира и без този маршрут, който вече е договорен, а през териториалните води на Румъния и България. Това също е възможно опция за минимизиране на рисковете“, обясни дипломатът, цитиран от "Фокус".

В същото време Боднар подчерта, че трябва да има отговорност на международната общност. "Това е необходимо, за да се помогне, от една страна, на Украйна да осъществи такъв сценарий, а от друга, да се окаже натиск върху Русия, за да се предотвратят евентуални атаки", смята той.

Снимка: БГНЕС