Украйна активира ПВО в Одеска област след провала на зърнената сделка

Русия атакува южната част на страната с дронове

18.07.2023 | 07:10 Редактор: Михаела Кирилова
Украйна активира ПВО в Одеска област след провала на зърнената сделка

Тази сутрин Украйна активира противовъздушната си отбрана в крайбрежната Одеса, съобщиха властите, часове след като Русия отказа да удължи споразумението, позволяващо безопасен износ на зърно от региона, предаде АФП.

"Одеса. Действията на противовъздушната отбрана продължават", съобщи в Telegram говорителят на Одеския военен окръг Сергей Братчук.

В Одеска област в Южна Украйна се намират морски терминали, които бяха ключови за изтеклото споразумение за износ на зърно между Москва и Киев.

Русия "атакува южната част на Украйна с дронове", написа ръководителят на военната администрация на Одеска област Олег Кипер. Той предупреди жителите да останат в убежища.

Южното оперативно командване на Украйна заяви, че Русия "атакува южните региони с ударни дронове". Въздушна тревога беше обявена и в Николаев, Херсон, Запорожие, Донецк, Харков, Днепропетровск, Полтава, Кировоград и Черкаси.

При нахлуването на Русия през миналата година пристанищата на Украйна в Черно море бяха блокирани от военни кораби, докато споразумението, подписано през юли 2022 г., не позволи преминаването на критично важния износ на зърно, припомня БГНЕС.

Срокът на споразумението изтече в полунощ (21:00 ч. по Гринуич), след като Русия отказа удължаване с аргумента, че не са спазени елементи от сделката, позволяващи износ на руски храни и торове.

Снимка: БГНЕС