САЩ: Украйна вече използва нашите касетъчни боеприпаси в контраофанзивата

Джон Кърби напомня ангажимента употребата им да бъде единствено на украинска територия

21.07.2023 | 08:01 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Украйна вече използва нашите касетъчни боеприпаси в контраофанзивата

Говорителят на Белия дом Джон Кърби потвърди, че украинските сили вече използват доставените от САЩ касетъчни боеприпаси в своята контраофанзива, съобщава BBC. 

Според Кърби, първоначалната обратна информация от фронта показва, че снарядите са показали ефективност срещу руски позиции в завладените украински територии. Джон Кърби напомня ангажимента, поет от Украйна, употребата да бъде единствено на украинска територия с цел успешно отблъскване на окупаторите. 

BBC допълва, че изпратените артилерийски снаряди са с нисък остатък на невзривени единици - под 2,35% и това са онези снаряди, които не се взривяват при разпръскването и могат да останат като минна заплаха в продължение на години. 

САЩ се съгласиха да включат касетъчни боеприпаси в последния пакет от военна помощ за Украйна след информацията, че руснаците вече са използвали същата технология в агресията си на украинска територия. Касетъчните бомби са забранени от повече от 100 държави поради заплахата им за цивилните, припомня БНР.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 2
НАТО ВЪТРЕ
преди 9 месеца
Джон Кърби ДАЙТЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ касетъчни боеприпаси. МОЩНИТЕ ВИ И ТОЧНИ ТЕХНОЛОГИИ ЩЕ СЛОЖАТ КРАЙ НА ТАЗИ ПУТЛЕРОКРЕМЪЛСКА БЕЗУМНА БАНДИТСКА ВОЙНА Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Защо?
преди 9 месеца
А бихте ли използвали такива боеприпаси на ваша територия, понеже одобрявате Украйна да ги полза на нейна? Най-странното е защо Украйна е съгласна.Явно цивилното население не е от особено значение за нея. Сигнализирай за неуместен коментар