Касетъчните бомби са напът да доведат до ескалация на войната

Путин отправи сериозно предупреждение

16.07.2023 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Ситуацията с войната ескалира след съобщения за струпване на подкрепления и дори за използване на забранени оръжия. Руският президент Владимир Путин твърди, че контранастъплението на украинската армия няма успех. Той предупреди, че Москва има достатъчно запаси от касетъчни боеприпаси и има правото да ги използва, ако украинците употребят такива оръжия.

По думите на Путин опитите на противника да пробие руската защита в Украйна не са успели за целия период на офанзивата. 

"Нашите войски се държат героично. В някои участъци те дори преминават в настъпление и неочaквано за противника заемат най-изгодните позиции. Досега не сме употребявали касетъчни боеприпаси. Не сме имали такава необходимост. Но, разбира се, ако такива боеприпаси бъдат употребени срещу нас, ние си запазваме правото да предприемем реципрочни действия", заяви руският президент. 

В четвъртък от Пентагона съобщиха, че Украйна е получила касетъчни боеприпаси от САЩ. Те са забранени в повече от 100 страни по света. Киев обеща да ги използва само за отблъскване на концентрирани групи от вражески войници. 

По време на интервюто на Путин кореспондент на агенция ТАСС съобщи, че украинските сили са нанесли удари по югозападната част на град Луганск, като вероятно са използвали касетъчни боеприпаси. Били са чути голям брой почти едновременни взривове.

Губернаторът на руската Белгородска област пък съобщи за украински обстрел с ракети "Град" по град Шебекино до границата с Украйна. При нападението е загинала една жена. Според украинската армия, Русия струпва в Бахмут свои елитни части и се окопава в града. Киев твърди, че все още държи инициативата и войските му напредват, въпреки ожесточената съпротива. 

При поредния руски обстрел в Харковска област е загинал един цивилен, а друг е бил ранен. Има поразени къщи и ранени хора и в Запорожка област.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 3
рублажия
преди 9 месеца
и касетни и фосфорни ползваха, и пак ще загубят - Дух нямат и няма и да имат. Сигнализирай за неуместен коментар