Засилената имиграция в целия свят повишава цените на жилищата

От Европа до Азия и Северна Америка рекорден брой хора пресичат границите

21.07.2023 | 09:01 Редактор: Тодор Петров
Засилената имиграция в целия свят повишава цените на жилищата

Вълната от имигранти към богатите страни засилва натиска за повишаване на цените на жилищата, като притиска наематели и купувачи на жилища и затруднява централните банки в усилията им за укротяване на инфлацията, пише Wall Street Journal.

От Европа до Азия и Северна Америка рекорден брой хора пресичат границите, привлечени от затегнатите трудови пазари и смекчаването на правилата за пътуване след Ковид. Мнозина се озовават в градове, където предлагането на жилища е оскъдно.

Това тласка нагоре наемите и не позволява на цените на жилищата да намалеят толкова, колкото се очакваше, въпреки нарасналите разходи за обслужване на заемите, особено в Европа, Канада и Австралия.

В Канада, която е приела рекордните 437 хил. мигранти миналата година, цените на имотите отново са започнали да растат през февруари след десет поредни месеца на спадове. В САЩ ръстът на наемите се забавя, но цените на жилищата отново започнаха да растат, след като намаляха през миналата година.

Във Великобритания годишната инфлация при наемите през май достигна най-високото си ниво от началото на воденето на статистика през 2016 г. и се ускори в 20 от последните 21 месеца.

Неотдавнашен доклад на Goldman Sachs показа, че имиграцията е ключова причина цените на жилищата в големите икономики да показват признаци на задържане на по-високи нива от очакванията след спадовете, породени от повишаването на лихвите.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС