Чужденци инвестират в имоти у нас, скъпи са дори жилищата в крайните "Люлин" и "Дружба"

Търсенето и предлагането е на предимно двустайни и тристайни апартаменти

12.06.2023 | 15:51 Редактор: Елеонора Танева

Лек спад на покупката на жилища в първото полугодие, това отчитат агенциите за недвижими имоти. Българите предпочитат да наблюдават пазара и да не прибързват със сделка. На този фон все повече чужденци инвестират в имоти у нас. 

Гилбърт Бечара работи повече от 20 години като брокер на недвижими имоти в Обединените арабски емирства. Голяма част от клиентите му са от Балканските страни. Така той научава за България и желае да инвестира тук.

"Пазарът на имоти в България е много евтин в сравнение с всички останали европейски държави. Столицата София определено привлича. Добрата транспортна инфраструктура и различните възможности за работа са само част от предимствата", заяви Гилбърт Бечара.

Той се насочва към жилища старо строителство, които имат нужда от реконструкция.

"Цената им е по-ниска. С малко ремонт могат да се превърнат в идеално място за дългосрочно отдаване под наем", убеден е брокерът.

Анализатори посочват, че основните причини за спад на интереса на българите към покупка на жилище са високата инфлация, покачването на лихвите по ипотечните кредити и продължаващата война в Украйна. 

Имотите в столицата все още се задържат с високи цени дори за крайните райони като "Люлин" и "Дружба". От изключителна важност са локацията и състоянието на жилището - дали са в строеж или завършени, както и дали разполагат с паркомясто. 

Най-активно е предлагането в районите "Малинова долина", "Студентски град", "Надежда", "Люлин" и "Овча купел". Търсенето и предлагането е на предимно двустайни и тристайни апартаменти. Отчитат се и запитвания за къщи около София, както и за парцели за строеж, но намирането на подобни имоти е трудно.

Наблюдава се нормализиране на пазара на жилища в Пловдив, където интересът е предимно в новото строителство в центъра на града и кварталите "Тракия" и "Смирненски".

При пазара на ваканционни имоти се наблюдава лек застой. Имотите в морските и планинските ни курорти се търсят както от български граждани, така и от чужденци, като предпочитани за тях остават Слънчев бряг и Банско.

Очаква се активността на пазара да се забави, поради повишаването на лихвите и поскъпването на кредитите. Прогнозата е, че банките ще станат по-внимателни и ще завишат изискванията си към клиентите и проектите, които финансират.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
Йхх
преди 10 месеца
Mалинова долина Кръстова вада Манастирски ливади също са крайни квартали. Ако и цялата соева *** да си мисли друго Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Някой
преди 10 месеца
Незнам в кой век живеете но Люлин вече не е краен квартал и то от доста времв. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
XXX
преди 10 месеца
*** направо... "убили" са се да "инвестират" в държава без закони. Сигнализирай за неуместен коментар