Дефицит на гаражи в София, посочиха къде цените на имотите са сред най-ниските

Според брокер повечето хора, които се насочват към имоти в района, търсят панелни блокове

12.06.2023 | 10:38 Редактор: Искра Ангелова
Дефицит на гаражи в София, посочиха къде цените на имотите са сред най-ниските

По данни на последното преброяване в "Люлин" живеят близо 125 000 души. Това го прави по-многолюден от доста областни градове в България. В района обаче продължава да се строи.

Според брокера Антон Илиев повечето хора, които се насочват към имоти в района, търсят панелни блокове.

При тези жилища има и най-голямо предлагане на пазара.

"Знаете - "Люлин" се смята за една от спалните на София. Това е така заради големия брой панелни блокове. Интересът на купувачите е насочен по-скоро към малките жилища, гарсониерите и двустайните апартаменти. Новото строителство изостава доста откъм интерес, защото то е по-скъпо. Това е по- "бюджетен" квартал, може би един от най-евтините в София", обясни брокерът пред БНР.

Той обърна внимание, че "Люлин" като инфраструктура е много добре уреден - метрото стартира именно от този квартал. От друга страна, жителите му са далече от повечето работни места в София.

Има недовършени сгради в района, но те но те не са много и са по-скоро от 2009-2010 г., когато имаше неоправдан строителен бум.

Има голям дефицит на гаражи. Предлагането е оскъдно в панелните и ЕПК блоковете по подразбиране. Няма нито надземни, нито подземни гаражи, нито пък паркоместа има гарантирани към тях. Свободното паркиране пред блока създава затруднение.

Цените на имотите са едни от най-ниските в София.

Панелните гарсониери, които са средно около 40-46 кв. м. варират между 60 и 90 хиляди евро. Двустайните панелни апартаменти са с цени между 75 000 и 105 000 евро, като конкретни оферти стигат до 140-150 хиляди за луксозно ремонтирани апартаменти, тристайните се предлагат за 100 000-140 000 евро. 

Снимка: БГНЕС