България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Продължава поскъпването на имотите ново строителство, внимавайте с жилищата "на зелено"

При южните квартали на София средната цена е от 1800 до 2000 евро, каза Костадинка Канурова

25.05.2023 | 09:34 Редактор: Вяра Димова

С близо 20% са се повишили цените на новото строителство през 2022 г.

"Тенденцията за повишаване на цените се запазва, за предстоящата 2023 г. очакваме по-малък процент. Инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени проекти. Това, което свързваме - повишението на цените, на работната ръка, води и до повишаване на крайния продукт", каза консултантът по недвижими имоти Костадинка Канурова в студиото на "България сутрин". 

Трудът през последните 2-3 години чувствително е повишил стойността си, а това е сериозно перо от себестойността на продукта, изтъкна гостът.

"Купувачите са все по-информирани и се интересуват дали сградите са енергийно ефективни, дали са "зелени". Обръща се внимание дали новото строителство, купувайки още "на зелено", какъв е видът или марката на влагания материал, съответно показателите на материалите. Цените на електроенергията нараснаха в пъти през последната година", обясни консултантът по недвижими имоти.

По думите на Канурова доверието в хората расте и инвеститорите и строителите през годините са се отсели.

"Предпочитат "на зелено", защото тенденциите бяха търсенето да изпревари предлагането. Купувайки "на зелено", клиентът имам по-голям избор на имот", обясни консултантът по недвижими имоти пред Bulgaria ON AIR.

Търсенето на имоти в южните квартали на София продължава да доминира, в част от тях има насищане на предлагането, стана ясно от думите ѝ.

"Целият сегмент там е над средното за пазара. При южните квартали средната цена е от 1800 до 2000 евро с ДДС. В останалата част на София има подценени квартали, но и търсене - средната цена е между 1500 - 1600 евро на кв.м", обяви още Канурова.

Тя обясни, че пандемията и повишаването на наложените такси от банките са стимулирали търсенето.

"През 2022 г., както и в настоящата, пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване. Намаляха сделките с имоти, които са за инвестиция. Търсенето е стабилно", коментира консултантът по недвижими имоти. Канурова увери, че цените на част от строителните материали се връщат до нивата на цените, които бяха в началото на миналата година. 

Експертът призова да бъдем внимателни при договорните отношения при покупка на имот "на зелено". "Винаги е добре да се проверява каква репутация има инвеститорът, както и осигурено ли е финансирането на проекта", отбеляза Канурова.

Гледайте целия разговор във видеото.

3
1 rate up comment rate down comment 0
Владо
преди 4 месеца
На таз Дама всичко и е на лизинг или под наем Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Георги
преди 4 месеца
Никой разумен човек не реже клона, на който стои! Така ще говори и Брокер, който си вади хляба от продажбата на недвижими имоти! Попитайте независим икономически анализатор и той ще ви каже какви са тенденциите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
бг Тренера
преди 4 месеца
KAKWO ТЪРСЕНЕ НА 2 000 евро квадрата ?!!?? искат и по 3 000 по Лозенец ! Сигнализирай за неуместен коментар