Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Търсенето на имоти надвишава предлагането, продавачите се притесняват от инфлацията

Тенденцията е налице от миналата година, но продължава да се задълбочава

23.05.2023 | 14:06 Редактор: Калина Донкова

Търсенето на имоти у нас продължава да надвишава предлагането. Това коментираха в ефира на предаването "Директно" Снежана Стойчева, управител на Imoti.net и Галина Максимова, управител на агенция за недвижими имоти. 

Според тях тенденцията е налице от миналата година, но продължава да се задълбочава.

Към момента голяма част от собствениците задържат имотите си, без да ги обявяват за продажба, за да запазят парите си от инфлацията, притеснени от политическата и икономическата обстановка в страната, споделя Стойчева.

По нейни думи към момента е трудно да бъдат направени прогнози за развитието на имотния пазар, тъй като върху него влияние оказват множество фактори.  

Според Максимова при настоящата ситуация на пазара, за купувачите е най-добре и най-полезно да работят с един брокер, а не с много агенции, защото това доверие, предполага и ексклузивитет при офертите.

"Това е в полза както на самия клиент, така и на агенцията, защото тя полага максимално усилия, разпространява го широко и така знаем, че работим да реализираме сделката и клиентът да е доволен. Когато нямаме ексклузив, клиентът се обръща към много агенции и той никога няма да получи тази услуга, както само в една агенция. Негово право е да се довери и да избере с коя агенция ще работи", поясни тя.

Преди дни на тържествена церемония бяха връчени и осмите "Годишни награди на Imoti.net". Отличени бяха най-добрите агенции и представители на имотния сектор за изминалата 2022 година в 9 основни категории.

Това е единственият национален конкурс за недвижими имоти, а тази година в надпреварата за престижните статуетки участваха над 80 представители на бранша. Според организаторите, конкуренцията в индивидуалните надпревари е била много ожесточена. 

Вижте целия разговор във видеото.