САЩ изпращат нов пакет военна помощ за Украйна на стойност $1,3 млрд.

Доставката включва ракетни системи, артилерийски боеприпаси, оборудване за разминиране и дронове

19.07.2023 | 23:08 Редактор: Вяра Димова
САЩ изпращат нов пакет военна помощ за Украйна на стойност $1,3 млрд.

САЩ обявиха нов план за военна помощ за Украйна на стойност 1,3 милиарда долара. Планът предвижда доставката на четири ракетни системи за противовъздушна отбрана, противотанкови ракети, артилерийски боеприпаси, оборудване за разминиране и дронове камикадзе, посочи в комюнике Пентагонът, цитиран от Франс прес.

Тази помощ "изтъква постоянния ангажимент на САЩ да откликват на спешните нужди на Украйна, като предоставят основни ресурси в краткосрочен план и същевременно осигуряват трайната способност на въоръжените сили на Украйна да защитават територията на страната си, и да отблъскват руската агресия в средносрочен и дългосрочен план", заяви още Пентагонът, цитиран от БТА.

Оборудването няма да бъде доставено на фронтовата линия скоро, тъй като обявената помощ попада под егидата на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, в рамките на която САЩ предоставят оборудване от отбранителната промишленост или от съюзници, а не вземат директно от арсенала на американските въоръжени сили, отбелязва АФП.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Знаете ли,че...
преди 9 месеца
Вчера Тръмп заяви, че ако стане отново стане президент, ще поиска от Европа да плати за американската военна помощ за Украйна, защото САЩ дали твърде много, а Европа се покривала и чакала САЩ да плаща. България ще плаща ли сметката? (за един приятел питам). Сигнализирай за неуместен коментар