Зеленски: Путин е фашист, ръцете му са до лактите в кръв

Украинският президент изрази увереност, че войната ще приключи с дипломация

18.07.2023 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Путин е фашист, ръцете му са до лактите в кръв

В интервю за африкански медии президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази увереност, че войната в крайна сметка ще приключи с дипломация, но подчерта, че не е готов да преговаря с държавния глава на Руската федерация, защото "той е фашист", цитира думите му РБК-Украйна.

"Всеки беше готов да приеме, че краят на войната трябва да бъде с уважение към нашия суверенитет, но все пак във формат на дипломация. И тогава отидохме в Буча и открихме масови гробове. Кой е готов да говори с този маниак? Тогава си казахме, че ще мине време и войната така или иначе ще приключи по дипломатически път, но ние няма да говорим с този човек. Съжалявам, но ръцете му са до лактите в кръв, все му едно", увери Зеленски.

Президентът на Украйна припомни, че Русия през цялото време заявява, че е готова за преговори, но в същото време войските на Москва превземат Запорожката атомна електроцентрала и атакуват енергийната инфраструктура на Украйна.

"Бяхме отрязани от електричество през зимата. На този континент не е имало блекаут от 100 години. Последният беше при Хитлер. Той (Путин - бел.ред.) прави същото като Хитлер. Начините за завладяване Украйна бяха същите като тези на Нацистка Германия. Той направи всичко по същия начин, само Киев не превзе", добави държавният глава на Украйна, цитиран от "Фокус".

Зеленски увери представителите на африканските медии, че в хода на военните действия в украински градове и села се откриват масови гробове на "измъчвани украинци". И на този фон постепенно са останали все по-малко държави, които биха искали да убедят Украйна да преговаря с Руската федерация.

"Защото все по-малко хора вярваха, че той (Путин, - бел.ред.) е президент, и все повече осъзнаваха, че той е просто садист. А сега и зърнената сделка. Къде е армията в този коридор? В него има зърно. Отива ли в Украйна? Не. Зависи ли от това дали ще има глад във вашите щати? Да. Защо тогава блокира сделката? Той е фашист", заключи Зеленски.

Снимка: БГНЕС