Жестоките жеги в Европа продължават - пожари бушуват в Гърция, Италия отчете близо 48°

На топлото време се радват туристите от Австралия

18.07.2023 | 18:54 Редактор: Вяра Димова

Продължават жегите и в Европа. Заради високите температури опасността от пожари се увеличава. В Гърция на няколко места се борят с огньовете.

Четвърти ден край Атина бушуват пожари заради опасно високите температури, огънят стигна и до Атика. Изгорели са много къщи. Наложило се е над хиляда деца да бъдат евакуирани от лагер в района. В помощ на гръцките власти се включват пожарникари от Румъния.

"Жегата е нечувана и невиждана. Тук през следващите няколко дни се очакват 43-46 градуса, което е доста тежко за нас. Смъртните случаи са предимно на туристи. Едва ли някой да се вслушва в тези предупреждения"

Италия преживя тежък понеделник с температури, достигащи 43 градуса. Пикът на горещините е днес на остров Сардиния. Там са отчетени близо 48 градуса по Целзий. Горещата вълна не подмина и Рим. Местните жители за първи път са свидетели на такива горещини.

"Наистина е много горещо. Ние сме свикнали на жегите тук в Рим, но не и чак до такава степен. Мисля, че тази година е по-гореща от всяка", коментираха хората.

Има и хора, за които градусите не изглеждат чак толкова притеснителни. "Жегата не ни пречи, защото сме от Австралия. А там в момента е зима. Това време ни е приятно", споделиха туристи.

Прогнозата на синоптиците е за още по високи температури през следващите дни.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС