Високопоставен украински генерал: Защо трябва да искам разрешение какво да правя, за да спася народа си?

"Възможно е и е необходимо да убиваме на негова територия по време на война", коментира Валерий Залужни

15.07.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Димитрова
Високопоставен украински генерал: Защо трябва да искам разрешение какво да правя, за да спася народа си?

В интервю за американския вестник "Вашингтон пост" главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни призна за украински нападения на руска територия, предаде ДПА.

"Това е наш проблем и от нас зависи да решим как да убием този враг. Възможно е и е необходимо да убиваме на негова територия по време на война", заяви той пред вестника в материал, публикуван вчера.

Руските гранични райони многократно бяха подлагани на артилерийски обстрел и атаки с дронове от страна на Украйна, посочва американското издание. Вестникът обаче отбелязва, че официалните представители в Киев обикновено не признават за нападенията през границата.

Залужни заяви, че за честите удари през границата използва оръжия, произведени в Украйна. "Ако нашите партньори се страхуват да използваме техните оръжия, ние ще убиваме с нашите", каза той, визирайки условията, поставени от западните съюзници, според които доставените от тях оръжия не бива да се използват за нападения на руска територия. "Защо трябва да искам от някого разрешение какво да правя на вражеска територия, за да спася народа си", запита се Залужни, цитиран от БТА.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили каза още, че иска да си върне черноморския полуостров Крим, който Русия анексира още през 2014 година. "Веднага щом разполагам със средствата, ще направя нещо. Не ми пука - никой няма да ме спре", заяви Залужни.

Снимка: БГНЕС