Украйна: Руските ракети често съдържат компоненти, произведени в западни страни

"Всеки ден в нашата страна снаряди убиват хора", заяви Владислав Власюк

15.07.2023 | 19:17 Редактор: Михаела Димитрова
Украйна: Руските ракети често съдържат компоненти, произведени в западни страни

Руските ракети и крилати ракети често съдържат компоненти от Германия и други западни държави, предаде ДПА, като се позова на комисаря по санкциите на украинския президент Володимир Зеленски.

"Всеки ден в нашата страна снаряди убиват хора", заяви Владислав Власюк пред германския вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг". Много от тях, добави той, "съдържат компоненти от западни страни".

Според Украйна това е възможно единствено защото западните санкции срещу Русия се заобикалят чрез други държави.

Власюк вече е предупредил западните посланици в Киев за проблема на 13 юни, заедно с министъра на външните работи Дмитро Кулеба и министъра на икономиката Юлия Свириденко, пише ФАЗ.

Според представения пред посланиците доклад най-голям дял от контрабандните части идват от САЩ - 81%. Следва Швейцария с 8%, а Германия и Япония са на трето място в списъка с 3,5%.

Според информацията в доклада от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Русия приблизително е удвоила производството на балистични ракети и крилати ракети от 512 до предполагаемите 1061.

Предполага се, че германски компоненти са използвани в крилатите ракети Х-101 и във вариантите 9М728 и 9М729 на крилатите ракети "Искандер". Твърди се, че хиперзвуковите ракети Х-47М2 "Кинжал" също съдържат компоненти, произведени в Германия.

Според украинския доклад общо 16 германски компании са предоставили материали и услуги за тези оръжия. Износът, включително на електроника, изолационни материали и пластмаси, е осъществен главно през Китай, но също и през Централна Азия, Кавказ и Турция.

Тъй като продажбите са се осъществявали чрез фиктивни компании в транзитните държави, някои компании може дори да не са знаели къде отиват продуктите им, се посочва още в доклада.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
Украйна
преди 9 месеца
Продават дарените оръжия на Русия! Елементарно Уотсън имаше го доказано от медиите! Кого заблуждавате в момента само САЩ И РУСИЯ МОГАТ ДА ПРИКЛЮЧАТ ВОЙНАТА всичко друго е западна пропаганда! Сигнализирай за неуместен коментар