Индия и Франция засилват сътрудничеството, ще разработват мирен план за Украйна

Еманюел Макрон и Нарендра Моди се споразумяха за пътна карта

15.07.2023 | 16:00 Редактор: Михаела Димитрова
Индия и Франция засилват сътрудничеството, ще разработват мирен план за Украйна

Поканата, отправена към индийския министър-председател на 14 юли, позволи да се засили сътрудничеството между Париж и Ню Делхи, но също така да се разгледат пътищата за преговори за прекратяване в дългосрочен план на конфликта, предизвикан от Русия, пише Le Monde.

Френският президент Еманюел Макрон постла червения килим за индийския премиер Нарендра Моди на националния празник на Франция 14 юли. Моди присиства на парада на Шанз-Елизе и държавна вечеря в музея Лувър. Не са спестени разходи за честването на 25-тата годишнина от стратегическото партньорство между двете страни и са обещани нови договори за оръжие, като принципно споразумение Индия закупи 26 бойни самолета Rafale Marine и три подводници от клас Scorpene, пише френското издание. 

Френският президент е наградил своя гост с ордена Légion d'Honneur. Те са се споразумели за пътна карта за укрепване на връзките между техните страни от сега до 2047 г., 100-ата годишнина от независимостта на бившата британска колония.

Индийският премиер е подчертал, че смята за необходимо дипломатическо решение на конфликта в Украйна, но не е потвърдил, че иска да действа като посредник.

Според френския вестник след срещата с Макрон Моди е инструктирал екипа си да разработят заедно с Франция мирен план за Украйна, за да се измъкнат от "дипломатическия ъгъл", предаде "Фокус".

Изданието подчертава, че става дума за инициативи, които ще се различават от предложенията на Китай и "глобалния юг".

Снимка: БГНЕС