€32 000 глоба за комикс с ЛГБТИ тематика в Унгария

Законът забранява на книжарниците да продават книги, в които се говори за хомосексуалност, транссексуалност или смяна на пола

14.07.2023 | 22:53 Редактор: Вяра Димова
€32 000 глоба за комикс с ЛГБТИ тематика в Унгария

Властите в Будапеща са глобили с 12 милиона форинта (32 хиляди евро) унгарска верига книжарници за това, че продава комикс за подрастващи с ЛГБТИ тематика. Това потвърди творческият директор на книгоразпространителя Lira Криштиан Ниари пред DPA. "Това е най-високата глоба, налагана някога на книгоиздаващо дружество в Унгария", каза Ниари.

От две години в Унгария действа така нареченият "закон за защита на децата", който погрешно приравнява хомосексуалността с педофилията. Той забранява на книжарниците да продават книги, в които по какъвто и да е начин се говори за хомосексуалност, транссексуалност, смяна на пола или "сексуалността като самоцел", в раздела за книги за младежи. Задължени са и да ги опаковат във фолио, за да не могат да бъдат разглеждани. Според закона подобно съдържание не може да бъде предоставяно на лица под 18 години.

Въпросната книга е младежкият комикс "Heartstopper" на Алис Оусман, чийто унгарски превод предлага глобената верига книжарници. Книгата, препоръчана за младежи на възраст над 14 години, разказва за двама тийнейджъри, които се влюбват.

Издателството ще се бори срещу наказателното постановление с всички законови средства, казва Ниари. По думите му досега те не са продавали книги с ЛГБТИ тематика отделно и не са ги опаковали във фолио. "Смятаме, че този закон с неговите общи разпоредби е неприложим", каза Нюари. "В продължение на две години също не се случи нищо".

През последните дни най-голямата верига книжарници в Унгария Libri започна да опакова във фолио книги, които биха могли да попаднат в обхвата на анти-ЛГБТИ закона. Преди няколко седмици проправителствена фондация придоби мажоритарен дял в компанията, пише DW.

В края на миналата година Европейската комисия заведе дело срещу Унгария в Съда на Европейския съюз заради т.нар. "Закон за защита на децата". Наред с други неща, тя вижда ограничаване на информационните права на младите хора, което би нарушило основните права на ЕС.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
Лудост
преди 9 месеца
"Нарушаване на информационните права на младите хора" чрез забрана за продажба на ЛГБТ + пропагандни материали на деца? Вие добре ли сте? ЕС съвсем откачи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
ЛГБТИЗХТЙЙГХЪКФДЙКЛЛ
преди 9 месеца
Браво на Унгария! Поне една държава има смелостта да се опълчи на ненормалната джендърска идеология, разпространявана от сор-осо-вите фон-дации! Сигнализирай за неуместен коментар