Русия иска изкореняване на думи като "без деца", "ЛГБТИ" и "гей": Вредни са като дрога

Путин се стреми да представи Русия като бастион на традиционните християнски ценности

23.07.2022 | 07:10 Редактор: Искра Ангелова
Русия иска изкореняване на думи като

Обсъждането на начин на живот, който изключва отглеждането на деца и хомосексуалността на публично място скоро може да бъде забранено в Русия съгласно предложен закон, който твърди, че тези теми са толкова вредни, колкото екстремизма и употребата на наркотици.

Проектозакон, внесен в парламента тази седмица от група прокремълски депутати, твърди, че "новите ценности" подкопават руското общество и изострят демографската криза. Депутатите твърдят, че традиционните идеи за "семейство и майчинство" са атакувани и се нуждаят от защита от страна на държавата.

"Отричането на ценността на семейството, пропагандата за така наречения начин на живот без деца и популяризирането на нетрадиционни сексуални отношения са не по-малко опасни за развитието на руското общество, отколкото насърчаването на самоубийствата, наркотиците, екстремизма и престъпността", пишат депутатите.

Росстат, държавната статистическа служба, прогнозира, че населението на Русия може да намалее с до 12 милиона души през следващите две десетилетия. Предупреждението беше отправено преди войната в Украйна, където се смята, че са убити десетки хиляди млади руски войници. Кремъл се опита да запуши демографската дупка, като предложи финансови стимули за семействата, които имат повече от едно дете и улесни чужденците да получат руско гражданство.

Членовете на горната камара на парламента също настояват идеите за живот без деца да бъдат забранени. "Под прикритието на свободата на избора се насърчава отказът да се създаде семейство и да се имат деца", каза Маргарита Павлова, сенатор от управляващата партия на президента Путин, цитирана от dnes.bg.

Законът е част от по-мащабен ход за борба с това, което според официални лица е злонамерено западно влияние, което се популяризира чрез социални мрежи и филмите. Вячеслав Володин, влиятелният председател на парламента, се похвали този месец, че "опитите за налагане на чужди ценности на нашето общество са се провалили". Русия наскоро забрани Facebook и Instagram и ги обяви за "екстремистки".

Русия въведе закон през 2013 г., който обявява за престъпление представянето на еднополовите връзки в положителна светлина пред деца. Новият закон ще разшири забраната, за да включи и възрастни, превръщайки всяко публично обсъждане на проблемите на ЛГБТИ общността в престъпление. Въпреки че хомосексуалността не е незаконна в Русия, законът за "гей пропагандата" предизвика скок в хомофобските атаки и дискриминация, казаха правозащитни групи.

Не е ясно какви ще са наказанията за нарушаване на закона, ако той бъде одобрен. Юрий Дуд, известен журналист, наскоро беше глобен със 120 000 рубли за видеоклип, който според властите насърчава хомосексуалността, докато хората, признати за виновни за "екстремистки" онлайн публикации, могат да бъдат осъдени на затвор до пет години. Медиите, които не отговарят на новия закон, могат да бъдат блокирани.

Николай Бурляев, депутат, автор на предложения закон, призова за "изкореняване" на думите "без деца", "ЛГБТИ" и "гей".

Путин се стреми да представи Русия като бастион на традиционните християнски ценности. Съгласно конституцията на Русия, приета през 2020 г., бракът се определя като "съюз между мъж и жена". Държавната телевизия редовно излъчва пропагандни репортажи за "деградацията" на Запада.

Въпреки твърдението на Путин, Русия има едни от най-високите нива на разводи, неравенство в богатството и самоубийства в света. Злоупотребата в семействата нарасна, след като Кремъл декриминализира някои форми на домашно насилие през 2017 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Слава России
преди 7 месеца
Так Точно... Все на месте...Ето Православие... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 4
Ужас,
преди 1 година
забраниха опозицията, остава да забранят и цветнокожите, джуджетата. Що не забранят и алкохола, да стане революция и да го претрепят най-накрая и да се свършва с тая измислена държава Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 8
Г
преди 1 година
Евала на русите за това. За другото не, но за това евала. Сигнализирай за неуместен коментар