ООН: Краят на СПИН е възможен до 2030 г., решението е финансово и политическо

През 2022 г. 39 милиона души по света са живели с ХИВ

13.07.2023 | 16:38 Редактор: Михаела Кирилова
ООН: Краят на СПИН е възможен до 2030 г., решението е финансово и политическо

"Краят на СПИН" е възможен до 2030 г.", заяви ООН, но при условие че световните лидери се възползват от възможността, предаде АФП.

"СПИН може да бъде прекратен до 2030 г.", заяви агенцията на ООН UNAIDS, докато очертаваше пътна карта за инвестиции, превенция и лечение, базирани на доказателства, и справяне с неравенствата, които в момента възпрепятстват напредъка.

"Прекратяването на пандемията е преди всичко финансово и политическо решение", каза UNAIDS.

"Успехът е възможен дори през това десетилетие", каза изпълнителният директор Уини Бянима.

През 2015 г. ООН реши да сложи край на СПИН като проблем за общественото здраве до 2030 г.

"Най-големият напредък по отношение на ХИВ, вирусът, който причинява СПИН, е постигнат в региони, които са инвестирали сериозно", каза Бянима.

Източна и Южна Африка бяха дадени като пример, тъй като новите ХИВ инфекции са намалели с 57% от 2010 г.

Ботсвана, Есватини, Руанда, Танзания и Зимбабве вече са постигнали така наречените цели 95-95-95. Това означава, че 95 процента от хората, живеещи с ХИВ, знаят своя статус.

95 процента от тези, които знаят, че имат ХИВ, са на животоспасяващо антиретровирусно лечение и 95 процента от хората на лечение постигат потискане на вируса. Към постигането на тези цели се приближават поне още 16 държави. Те включват осем в Субсахарска Африка - регионът, където живеят 65 процента от ХИВ-позитивните хора - и Дания, Кувейт и Тайланд.

"Преди две десетилетия пандемията от СПИН изглеждаше неизбежна, като всяка година 2,5 милиона се заразяваха с ХИВ и повече от 2 милиона души губеха битката срещу вируса", каза UNAIDS. Сега обаче нещата са различни.

"Сега има възможност да сложим край на СПИН чрез увеличаване на политическата воля чрез инвестиране в устойчив отговор на ХИВ чрез финансиране на това, което е най-важно: основана на доказателства превенция и лечение на ХИВ, интегриране на здравни системи, недискриминационни закони, равенство между половете и овластена общност мрежи", се казва в доклада на агенцията на ООН.

"През 2022 г. 39 милиона души по света са живели с ХИВ, от които 29,8 милиона са имали достъп до антиретровирусна терапия. Липсващите включват 660 000 деца", сочат данни на UNAIDS.

Антиретровирусното лечение се е увеличило близо четири пъти от 7,7 милиона през 2010 г. Нещо повече, през 2022 г. 82% от бременните и кърмещите жени, живеещи с ХИВ, са имали достъп до антиретровирусно лечение. През 2010 г. този брой е намалял до 46%. Този увеличен достъп доведе до 58 процента спад на новите инфекции при деца.

Около 1,3 милиона души са се заразили с ХИВ наскоро - с 59 процента по-малко от пика през 1995 г. Болестите, свързани със СПИН, взеха 630 000 живота.

"Като цяло броят на смъртните случаи, свързани със СПИН, е намалял с 69 процента от пика през 2004 г.", се казва в доклада.

"Краят на СПИН" е възможност днешните лидери да бъдат запомнени като тези, които сложиха край на най-смъртоносната пандемия в света", каза Бянима.

Шефката на агенцията отбеляза, че е оптимист, но предупреди, че успехът зависи от конкретни действия.

Финансирането за ХИВ през 2022 г. спадна до 20,8 милиарда долара, същата сума за 2013 г. и доста по-малко от 29,3 милиарда долара, необходими до 2025 г. за борба с пандемията.

"Докато се постига напредък в декриминализирането на еднополовите връзки, законите, насочени към хора от ключови групи или тяхното поведение, все още присъстват в много нации", каза UNAIDS.

Пандемията от ХИВ продължава да засяга ключови групи от населението повече от общото население, се добавя в него, съобщи БГНЕС.

През 2022 г., в сравнение с възрастните на 15-49 години в общото население, разпространението на ХИВ е единадесет пъти по-високо сред мъжете, които правят секс с мъже, четири пъти по-високо сред проституиращите, седем пъти по-високо сред хората, които си инжектират наркотици; и четиринадесет пъти по-високо сред транссексуалните хора.

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
2030г, Спин е почти унищожен, на последната права сме, решението е финансово....... тия хептен за тарапанци ни взимат. Като лечението на рака, почти е открито, но са ни нужни още стотици милиарди от вашите данъци за да го победим напълно. Сигнализирай за неуместен коментар