Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Все по-малко хора се тестват за ХИВ у нас, държавата няма програми за превенция

77 са новорегистрираните ХИВ-позитивни в България от началото на годината

19.05.2023 | 16:16 Редактор: Калина Донкова

Нови 77 ХИВ-позитивни лица са установени от началото на тази година, по данни на Министерството на здравеопазването. Така носителите на ХИВ в страната, от 1986 г. до 11 май 2023 г., са 4125. 

86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 14% - при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 март 2023 г. 2236 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2200 от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Според Елена Биринджиева от Центъра за сексуално здраве "Checkpoint" у нас е налице скрита епидемия от ХИВ. Основната причина - все по-малко хора се изследват.

Действията на държавата в посока контрол и превенция на СПИН са неадекватни и неефективни, категорична бе тя в ефира на предаването "Директно". Програми за превенция у нас няма от поне 6 години, изтъкна Биринджиева.

"Още от 2017-а, още отпреди да има Ковид, няма програма, няма фокусирани дейности по изследване на рискови общности и на населението по принцип, на младите хора. Ковид нанесе вреда, повечето РЗИ, кабинетите - т.нар. КАБКИС, не оперират добре или работят с лимитирано работно време, или въобще не функционират. Местата за изследване са малко. Този ХИВ тест е по-особен, той не е от ранга на кръвната картина, който изисква човекът да бъде спокоен на мястото, на което се изследва", подчерта тя.

Вижте целия разговор във видеото.