Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

След години прекъсване - у нас отново ще има програма за превенция на ХИВ сред зависими

Средствата ще бъдат осигурени от Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон

12.07.2023 | 22:19 Редактор: Калина Донкова

След години на прекъсване, България отново ще има работеща програма за превенция на ХИВ сред зависими. Инициативата и финансирането обаче не идват от държавата. Средствата ще бъдат осигурени от Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон, а проектът е дело на Центъра за хуманни политики. Дейностите ще бъдат извършвани в София.

"Дотук стигнахме след един изключително недобре проведен преход от финансирането от Глобалния фонд за борба с ХИВ, туберкулоза и малария, което държавата получаваше повече от 15 години, към държавано финансиране. Независимо от факта, че всички правителства са подписвали споразумения с фонда, че тези дейности ще бъдат продължени, не се намери механизъм тези дейности да продължат. Нещата започнаха да стават зле 2014, когато спря реалното финансиране от Глобалния фонд. Имаше едно продължение на проекта от Министерстовото на здравеопазването с още три години, в които те харчеха спестени пари", обясни в ефира на "Директно" Юлия Георгиева, председател на управителния съвет на фондация „Център за хуманни политики“.

В този период са започнали да затварят и немалка част от организациите, извършващи дейности по превенция, именно заради липсата на достатъчно финансиране, допълни тя.

Проблем има и с обществените поръчки за дейности по превенция на ХИВ сред уязвими групи през годините, до момента, в който такава дори не бива обявена от здравното ведомство, посочи още Георгиева. 

Новата програма ще включва стандартните дейности - изследване за СПИН, хепатиит В и С и сифилис, както и раздаване на презервативи и чисти спринцовки на терен с мобилен кабинет.

"Нашият план е да достигнем до 3 хиляди отделни, индивидуални контакта. Това са хора от скрити популации, хора, които употребяват наркотици, хора, които са извъвн здравната и социалната системи. Те нямат достъп до здравната система, нямат лични документи, не могат да получат терапия", разкааза още Юлия Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.