Осъдиха сръбски журналист на 14 месеца затвор заради "словесно престъпление"

"Сърбия е сложила край на свободата на словото", каза адвокатът на осъдения

11.07.2023 | 22:25 Редактор: Михаела Кирилова
Осъдиха сръбски журналист на 14 месеца затвор заради

Главният редактор на вестник "Таблоид", 66-годишният Милован Бъркич, беше осъден от Върховния съд на Белград заради призив за "насилствена промяна в конституционния ред на страната", съобщи "Balkan Insight".

Присъдата може да бъде обжалвана.

Желко Бодрожич, президент на Независимата асоциация на журналистите на Сърбия, NUNS, заяви, че присъдата, осъждаща журналиста на 14 месеца затвор, е доказателство, че съдебната система на страната се е превърнала в ръка на управляващата Сръбска прогресивна партия.

"Ако Милован Бръкич наистина е в състояние да унищожи държавата и да ѝ навреди със своите статии и изказвания, тогава тази държава не е тигър на Балканите, нито има служби за сигурност, с които да се гордее", каза Бордозич.

"Таблоидът на Бъркич има много малък обхват и влияние, но се подчертава нон-стоп от властите, за да се създаде образът, че президентът Александър Вучич е постоянно под заплаха. Със сигурност това не може да е причина някой да бъде осъден на 14 месеца затвор", добави той.

Прокуратурата твърди, че на 8 май тази година по време на протест "Сърбия срещу насилието" Бркич е призовал за сваляне на държавните власти и техните представители - Народното събрание и президента Вучич.

"Съдът днес имаше избор между това да покаже, че все още има известна независимост на съдебната система в Сърбия, или да изпрати съобщение, че Сърбия е сложила край на свободата на словото", каза адвокатът на Бъркич, Владимир Гаич, цитиран от БГНЕС.

"Бъркич беше де факто осъден за словесно престъпление. Това, което каза на 8 май, беше просто политически некоректно изявление", добави той.

Висшата прокуратура поиска Бркич да бъде осъден на две години затвор.

Снимка: pixabay