Вучич: Ще прекратим износа на оръжия от Сърбия

"Животът на сърбите в Косово и тяхната сигурност са заплашени", каза сръбският президент

06.07.2023 | 22:37 Редактор: Михаела Кирилова
Вучич: Ще прекратим износа на оръжия от Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес в обръщение към сръбския народ, че следващата седмица най-вероятно ще подпише решение за забрана на износа на оръжия и боеприпаси от Сърбия, защото "националният интерес на Сърбия в момента е заплашен в най-висока степен", предаде агенция Танюг. 

Той обяви и че ще поиска свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Следващата седмица най-вероятно ще подпиша решение за забрана на износа на боеприпаси и каквито да било оръжия от Сърбия, защото жизненият национален интерес на Сърбия в момента е заплашен в най-висока степен. Всичко необходимо трябва да бъде приготвено в случай на агресия срещу Република Сърбия. Логистичната подготовка е в течение", посочи Вучич, цитиран от "24 часа".

Това решение идва на фона на изявлението на британския депутат и председател на комисията по външна политика на британския парламент Алиша Кърнс, че Сръбската православна църква участва в контрабанда на оръжия от Сърбия в Косово. 

КейФОР опроверга твърденията, а министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза днес, че това изказване е част от пропагандната война, която се води срещу Белград и има за цел да изгони Сръбската православна църква от Косово.

Сръбският президент обяви, че ще изиска да се свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предвид, че "животът на сърбите в Косово и тяхната сигурност са заплашени".

"Нещата излязоха от контрол, сръбският народ е притиснат до стената и затова ще поискам спешен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг където и да е на планетата Земя, за да обясня каква е ситуацията, да им кажа какво можем и какво не можем повече (да приемем)", подчерта Вучич.

Той отбеляза, че на заседанието ще поиска от Съвета за сигурност да предприеме спешни мерки, в съответствие с пълномощията си, за защита на живота и свободата на косовските сърби.

Снимка: БГНЕС