Вучич: Тежка е ситуацията в Косово, ЕС и САЩ да вразумят Курти

"Трябва да се борим и да разчитаме на здравия разум", коментира сръбският президент

15.06.2023 | 22:13 Редактор: Михаела Димитрова
Вучич: Тежка е ситуацията в Косово, ЕС и САЩ да вразумят Курти

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ситуацията в Косово е ужасно тежка и че "се опитва да запази мира на всяка цена". Той подчерта, че се надява ЕС и САЩ да имат достатъчно сила да вразумят тези, които се държат "ирационално".

"За нас е ужасно тежка ситуация, ние се опитваме да запазим мира на всяка цена. Във всеки случай трябва да се борим и да разчитаме на здравия разум", коментира държавният глава на съвместна конференция с президента на Словения Наташа Пирц Мусар, която се провежда в Белград.

На пресконференцията косовският премиер Албин Курти, заедно с министъра на вътрешните работи Джелал Свечля, призова международната общност да окаже натиск върху Сърбия да спре агресията срещу Косово, както и да върне тримата отвлечени полицаи от територията на страната, припомня БГНЕС.

Казвайки, че този акт нарушава суверенитета на Косово, Курти подчерта, че граничният контрол със Сърбия е затегнат. Според него с този акт косовската полиция е преживяла отмъщението на Сърбия за ареста на Милун Миленкович - Луне.

По-рано днес тримата арестувани от сръбската полиция в Мердаре служители на реда бяха освободени от ареста.

Снимка: БГНЕС