Тримесечно извънредно положение в Перу заради опасен синдром

Регистрираните случаи са над 180

10.07.2023 | 07:12 Редактор: Михаела Кирилова
Тримесечно извънредно положение в Перу заради опасен синдром

Перу обяви извънредно положение заради случаи на синдрома на "Guillain-Barré"

Перуанските власти обявиха 90-дневно извънредно положение в здравеопазването поради "необичайно увеличение" на случаите на синдрома на "Guillain-Barré". Според министъра на здравеопазването Сесар Васкес Санчес това ще позволи закупуването на 5 000 ампули имуноглобулин, съобщи Canal N.

Синдромът на Guillain-Barré е състояние, при което имунната система поразява собствените си периферни нерви. Синдромът може да се прояви по различни начини: изтръпване или парализа. СЗО съобщава, че "повечето хора се възстановяват напълно дори в най-тежките случаи на синдрома".

Указът за извънредно положение е публикуван във вестник El Peruano. Министърът заяви, че при установяване на случаи пациентите се транспортират със самолет до столицата Лима, ако състоянието на болния го позволява, съобщи БГНЕС.

В Перу са регистрирани повече от 180 случая на синдрома на "Guillain-Barré." Четирима души са починали, 147 са се възстановили, а 31 пациенти се лекуват стационарно. Синдромът на Guillain-Barré изглежда е сред редките усложнения при заразените с коронавирус.

Снимка: Pixabay