Захарова: Касетъчните бомби на САЩ за Киев са "акт на отчаяние"

Обещанията на Украйна да използва отговорно спорните боеприпаси "не струват нищо", коментира говорителят на МВнР на Русия

08.07.2023 | 19:50 Редактор: Елеонора Танева
Захарова: Касетъчните бомби на САЩ за Киев са

Решението на Вашингтон да снабди Украйна с касетъчни боеприпаси е "акт на отчаяние", който няма да повлияе на кампанията на Москва в Украйна. Тази позиция изрази руското външно министерство. 

"Това е акт на отчаяние и показва слабост на фона на неуспеха на така бленуваната украинска контраофанзива. Последното "чудодейно оръжие", на което Вашингтон и Киев залагат, без да мислят за сериозните последици, няма да има ефект върху специалната военна операция", заяви говорителят Мария Захарова.

Тя заяви, че решението показва "агресивния антируски курс, поет от САЩ, който има за цел да удължи конфликта в Украйна колкото е възможно повече". По думите ѝ обещанията на Украйна да използва отговорно спорните боеприпаси "не струват нищо".

Самата Русия използва касетъчни бомби в Украйна, но те са забранени в много части на света.

Хуманитарни групи остро осъдиха решението на САЩ да доставят касетъчни боеприпаси, които могат да останат невзривени и потенциално да застрашат цивилни граждани за години напред, пише БГНЕС.

Президентът на САЩ Джо Байдън призна, че снабдяването на Украйна с оръжия, способни да покрият няколко футболни игрища със стотици множество малки експлозиви, е било "трудно решение".

Снимка: БГНЕС