Байдън попари Зеленски: Украйна не е готова за бързо присъединяване в НАТО

Няма единодушие страната да стане част от семейството на Алианса точно сега, заяви президентът на САЩ

08.07.2023 | 15:37 Редактор: Юлиан Христов

САЩ разсеяха перспективата за бързо присъединяване на Украйна към НАТО. "Не мисля, че тя е готова за членство", заяви президентът Джо Байдън пред CNN. Изявлението му идва по-малко от седмица преди срещата на върха на алианса в литовската столица Вилнюс.

Байдън отбеляза, че няма единодушие в НАТО дали Украйна да стане част от семейството на алианса точно сега, докато продължава войната с Русия. 

"Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия", каза американският президент.

Байдън има предвид договора за колективна отбрана, който е в основата на военно-политическия съюз и съдържа клауза за защита на всяка една страна член при нападение отвън. Американският президент обясни, че много трудно е било взето решението да се изпратят касетъчни боеприпаси на Украйна.

Но така, по думите му, силите на Киев ще разполагат с достатъчно муниции за "преходен период от време".

Изборът е бил между това да се даде на Украйна това, от което се нуждае, за да "спре руските танкове", или да се позволи на руските сили да спрат украинското контранастъпление. Касетъчните боеприпаси са част от нов пакет военна помощ на стойност 800 милиона долара.

Байдън, в същото време обяви, че САЩ са унищожили и последните си запаси от химически оръжия. Това слага край на десетилетни усилия за премахването на смъртоносни оръжия, които са били употребявани през Първата световна война.

В писмено изявление, разпространено от Белия дом, Байдън заявява, че унищожаването е станало безопасно и това ни приближава с още една стъпка към свят, свободен от ужасите на химическите оръжия. По силата на международната Конвенция за тяхната забрана, ратифицирана от американския Сенат през 1997 г., САЩ и другите страни, подписали документа, са задължени да ликвидират запасите си от химически оръжия до 30 септември тази година. САЩ изпълняваха тази дейност на военно-химическия полигон в Пуебло, щата Колорадо, и на полигона Блу Грас в Кентъки.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Кина
преди 10 месеца
А, и защо никой не коментира ?! Щом и САЩ вече се дистанцират от шута, ние пък защо му угаждаме ?! Сигнализирай за неуместен коментар