Украинската контраофанзива: Окопите са пълни с трупове, налага се да спим върху тях

За постигането на по-бърз напредък са необходими модерни бойни самолети, каза Валерий Залужни

03.07.2023 | 16:26 Редактор: Вяра Димова
Украинската контраофанзива: Окопите са пълни с трупове, налага се да спим върху тях

Украинските части са напреднали на няколко километра и са си възвърнали няколко села. Но големи успехи в контраофанзивата засега няма, посочва АРД. Метежът на Пригожин така и не доведе до промени в този план.

Руските минни полета са твърде плътни, каза през уикенда пред журналисти украинският президент Володимир Зеленски. "Хората не могат просто да бъдат изпратени на смърт, само защото искаме да постигнем нещо преди срещата на върха на НАТО, защото някой от съюзниците не е убеден, че с основание подкрепя Украйна. Това е политика. Но ние тук сме в истинския живот, в който водим истинска война. За съжаление на много висока цена", заяви той.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни също изрази разочарование по повод твърде високите очаквания на Запада - за постигането на по-бърз напредък са необходими модерни бойни самолети. Но на Украйна ѝ се налага да осъществява контраофанзивата без изтребители F-16, пише DW.

Валери Маркус, командирът на една украинска част, която се опитва да пробие руските отбранителни линии на юг, съобщава в Telegram, че се водят ожесточени боеве.

"Принудени сме и тази нощ отново да останем на същите позиции. Окопите са тесни и пълни с трупове на руснаци. Опитахме се да поспим, за да си починем - наложи ни се да спим върху трупове", цитира АРД неговите думи.

Постигнатите до момента успехи са твърде скромни в контекста на поставените цели от украинското правителство, отбелязва германската обществено-правна медия, визирайки възвръщането на всички окупирани от Русия територии. На украинците им остават около 20 км до град Токмак, към 70 км до Мелитопол. Възвръщането на тези два града би било значителен успех за украинците на юг.

Снимка: БГНЕС


4
3 rate up comment rate down comment 1
Virtuozzo
преди 10 месеца
Пригожин се оказа предател и *** ,аз на него ли да вярвам или на клипчетата от 2014 качени от самите нацисти как пълнят масови гробове с цивилни и ги екзекутират с викове 'Слава Украйна " ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 3
Въпрос към 1 и 2
преди 10 месеца
Пригожин каза - няма Haцисти , нямало е бомбардировки над донбас и Украйна не е била заплаха за Русия . И в този случай какво на ******* още тролите ? Maлoyмни ли сте или идиoTи ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
Непознат
преди 10 месеца
Злоба и непознаване на руската душа България Лъжи и пак Лъжипишат хора не излизали от Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
Ко каза
преди 10 месеца
Абе вие на какви субстанции сте бе хора?Окопите са пълни с укрофащаги,а не с руснаци!Цял батальон е издал багажа барабар с военната техника,няма тигри,брадлита и мастифи английски,нито френски бутафорни колесни танкове! Сигнализирай за неуместен коментар