ВСУ са загубили на всички направления на войната с Русия около 2500 единици въоръжение

Руската армия е унищожила всички 16 танка Leopard от Полша и Беларус, заяви Шойгу

03.07.2023 | 15:34 Редактор: Вяра Димова
ВСУ са загубили на всички направления на войната с Русия около 2500 единици въоръжение

От 4 юни досега Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са загубили на всички направления на войната с Русия около 2500 единици различно въоръжение, заяви министърът на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу, като посочи, че руската армия е унищожила всички 16 танка Leopard 2, доставени на Украйна от Полша и Беларус, предава ТАСС.

"Нашите въоръжени сили продължават да нанасят ефективни огневи поражения на противника, което значително намалява неговия настъпателен потенциал. Общо от 4 юни украинските войски са загубили около 2500 единици различни въоръжения на всички направления", заяви ръководителят на руското министерство на отбраната по време на конферентен разговор с ръководството на руските въоръжени сили.

"Само на южнодонецкото, запорожското и донецкото направление, където украинските формирования предприемат неуспешни атаки, групировките на руските въоръжени сили са унищожили 15 самолета, 3 хеликоптера, 920 бронирани машини, включително 16 танка Leopard. Това е почти 100% от танковете на този тип е доставен от Полша и Португалия", отбеляза той.

Украинските сили използват танкове Leopard в контранастъплението, започнало на 4 юни. Министерството на отбраната на Руската федерация многократно е заявявало унищожаването на танкове от този тип, предаде "Фокус".

За един месец руската противовъздушна отбрана е прихванала 158 ракети от реактивни системи за залпов огън HIMARS, 25 крилати ракети Storm Shadow и 386 безпилотни летателни апарата. Това е сравнимо с май, когато са били прихванати 196 ракети от HIMARS, 29 ракети Storm Shadow и 466 дрона.

По думите на Шойгу, това, че ВСУ нямат успех на нито едно направление говори за завишените очаквания към западното оръжие. "Като цяло противникът не постигна целите си по нито едно от направленията. Това свидетелства за уменията на нашите бойци и явно надценените очаквания от прехвалените западни оръжия", подчерта той.

Според него украинското ръководство "по настояване на западните страни" изисква от командването на ВСУ да продължи с настъплението, без да се съобразява със загубите.

Снимка: БГНЕС