Съветникът на Зеленски реагира рязко на изявлението на Обама за Крим

Подоляк: "Западът не иска да признае грешните си решения, които са довели до настоящата трагедия"

03.07.2023 | 14:49 Редактор: Михаела Кирилова
Съветникът на Зеленски реагира рязко на изявлението на Обама за Крим

Съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски-Михайло Подоляк, разкритикува Барак Обама заради думите на 44-ия президент на САЩ за руската инвазия в Украйна, предаде УНИАН.

В коментар за опозиционния журналист от руско-американски произход Майкъл Наки съветникът на украинския президент нарече "ужасяващо" изказването на бившия държавен глава на САЩ.

Неотдавна Обама даде интервю, в което се изказа и за войната в Украйна и заяви, че "не е имало въоръжено нахлуване в Крим" през 2014 г., защото на полуострова имало много рускоезични граждани и "определена симпатия" към възгледите на Руската федерация, припомня агенцията. 

Обама заяви също, че заедно с тогавашния канцлер на Германия Ангела Меркел е призовавал да се въведат санкции срещу Русия, за да се попречи на руския президент Владимир Путин да продължи нахлуването в Донбас и на останалата територия на Украйна. Бившият американски президент посочи, че двамата с Меркел "удържали фронта", отбелязва още УНИАН, цитиран от БТА.

"Той (Обама) дори сам не си задава въпроса: "А не беше ли точно ти този, който омаловажи риска? Ти предотврати ли войната? Или може би това не е точно война? Погледни сега картата и виж какво се случва в Украйна. На живо – включи телевизора и погледай. Оказва се, че ти си предотвратил войната, така ли? А това, което гледаш, какво е?", заяви Подоляк.

По думите му, цитирани от УНИАН, Западът "не иска да признае грешните си решения, които са довели до настоящата трагедия". При това западните лидери са могли да започнат дискусия за невъзможността да имат каквито и да е отношения с Путин още след списъка "Магнитски“, смята съветникът на Зеленски.

Подоляк отбеляза още, че през 2022 г. Русия е произвела 512 балистични и крилати ракети, в които е използвала елементи от електронната индустрия на европейските страни и САЩ.

"Европа гледа Русия с "широко затворени очи", добави Подоляк. 

Снимка: БГНЕС