Гърция иска да екстрадира в САЩ българин, продавал US-микрочипове на Русия

В материалите по делото се споменава за износ на материали на стойност 3 млн. долара

29.06.2023 | 18:15 Редактор: Юлиан Христов
Гърция иска да екстрадира в САЩ българин, продавал US-микрочипове на Русия

Апелативният съд на Солун е взел решение да екстрадира в САЩ 49-годишен българин, издирван за продажба на микрочипове в Русия. Той е обвинен в продажба на американски микрочипове и други високотехнологични компоненти на Русия, заобикаляйки търговските ограничения. 

Той има право да обжалва решението пред Върховния съд, за да преразгледат делото му, а дотогава остава в ареста.

Американските съдебни власти го издирват, тъй като е обвинен, наред с друго, в "измама срещу правителството" и "пране на пари". Той е арестуван през декември миналата година, в изпълнение на международна заповед, в района на Сидирокастро Серес, когато според неговата версия се връщал в родината си след пътуване до Солун.

"Дойдох в Гърция за един ден и на границата ме арестуваха, не знам защо. За 7 месеца животът ми е унищожен", е заявил 49-годишният по време на делото в Апелативния съд, като е призовал съдиите да му помогнат "да сложи край на този ужас", който преживява. Той отрича да има връзка с повдигнатите му обвинения и заявява, че работи от юли 2018 г. в спорната българска фирма, когато три години по-рано е осъществен спорният износ. 

"Нито съм собственик на фирмата, нито отговарям за каквото и да било", е отбелязал той, пише "Фокус".

Окръжният съд на САЩ (Западен окръг на Тексас) издаде заповед за арест срещу него, като го обвинява в деяния, които водят до няколко години затвор според законодателството на САЩ. Както е описано в съдебните документи, "чувствителни високотехнологични компоненти като микрочипове, системи за автоматизация и други цивилни промишлени приложения", които са били изнесени от САЩ в България, където са били преопаковани и изпратени чрез българската компания до Русия в нарушение на търговските правила и ограничения, наложени от САЩ.

Получателите са две инженерингови компании, които си сътрудничат, базирани в Москва, като между другото се споменава договор за износ на материал на стойност 3 милиона долара.

В искането си, което е прието от съдиите, прокурорът подчертава, че има достатъчно доказателства, за да удовлетвори американското искане, като е подчертал, че стоката, която според документите на американската прокуратура е била изнесена, е на "огромна стойност" и "чрез виртуална" българска компания.

Снимка: Pixabay