Русия открила приятел-купувач на петрола, попаднал под ембаргото на Европа

Добивите на горива ще намаляват през следващите месеци

28.03.2023 | 15:44 Редактор: Петя Кръстева
Русия открила приятел-купувач на петрола, попаднал под ембаргото на Европа

Русия е успяла да намери пазар на целия петрол, попаднал под ембаргото на Запада, към "приятелски държави", заяви енергийният министър на страната Николай Шулгинов, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че материалът е изготвен от кореспондента им в Русия и е съобразен с местните ограничения за публикациите, свързани с войната в Украйна.

"Мога да кажа, че успяхме изцяло да пренасочим обемите на износа, засегнат от ембаргото. Няма намаление в продажбите", категоричен бе Шулгинов по време на енергиен форум.

В предварителния отчет за изпълнението на руския бюджет от Министерството на финансите обаче отчитат намаляване на приходите от продажбата на петрол и природен газ с 46% за периода януари-февруари 2023 година. От ведомството отбелязват на сайта си, че причината за това са както по-ниската цена на сорта "Уралс", така и намалените обеми на износа.

По време на форума енергийният министър не отрече, че добивите на петрол и природен газ ще намаляват през следващите месеци, защото липсват европейските купувачи.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка, архив: БГНЕС