Испания и Колумбия иззеха общо 6,5 тона кокаин, скрит в контейнери с банани

Отговорникът е "смятан за един от основните трафиканти в Испания"

29.06.2023 | 14:53 Редактор: Михаела Кирилова
Испания и Колумбия иззеха общо 6,5 тона кокаин, скрит в контейнери с банани

Гражданската гвардия на Испания обяви за конфискации, извършени съвместно с колумбийските власти на общо над 6,5 тона кокаин, който е трябвало да влезе в Испания през пристанището Алхесирас в Гибралтарския проток, скрит в кутии от банани.

Тринадесет души бяха "арестувани за опит за контрабанда на повече от 6,5 тона кокаин в контейнери с банани в пристанището Алхесирас от Южна Америка", се казва в изявление на Гражданската гвардия, цитирано от БГНЕС.

Две конфискации, съответно, на 3 и на 1,25 тона бяха извършени в Колумбия през декември, а друга - на 2,29 тона от Еквадор - в пристанището на Алхесирас през май.

Ръководителят на престъпната организация, отговорна за този трафик, е "смятан за един от основните трафиканти на наркотици в Испания, базиран в Малага", добавиха от Гражданската гвардия, без да уточняват дали е бил арестуван.

Общата стойност на конфискациите се оценява на повече от 233 милиона евро на черния пазар.

Организацията "е търсила съдействието на служители в пристанищата на Алхесирас и в южноамериканските пристанища на произход", стана ясно от изявлението.

В допълнение към наркотиците, след претърсвания на няколко жилища и складове в провинциите Кадис и Малага (Южна Испания), включително в Алхесирас, са конфискувани и близо милион и половина евро в брой, както и луксозни автомобили и часовници.

Близките връзки на Испания с Южна Америка, откъдето произхожда кокаинът, я превръщат в една от основните входни врати за наркотици в Европа.

Снимка: БГНЕС