Руски шпиони работят в Швейцария под прикритието на дипломати

Доклад на контраразузнаването посочва, че е малко вероятно войната в Украйна да бъде решена до края на 2023

27.06.2023 | 16:05 Редактор: Вяра Димова
Руски шпиони работят в Швейцария под прикритието на дипломати

Възможно е десетки руски шпиони да работят в Швейцария под прикритието на дипломати. Това сочи годишният доклад за националната сигурност, публикуван от швейцарските тайни служби. От около 220 души, акредитирани в руските дипломатически и консулски мисии в Женева и Берн като дипломатически, технически или административен персонал, най-малко една трета от тях вероятно и в момента работят за руските тайни служби", се подчертава в документа.

Много държави в Европа и Северна Америка експулсираха голям брой руски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие, след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. и след като Русия започна пълномащабна военна инвазия в Украйна, четем още в доклада. А това е подкопало сериозно възможностите на руските специални служби, се добавя там, пише DW.

В същото време броят на руските шпиони в Швейцария е останал непроменен - отчасти заради това, че много международни организации работят именно от Швейцария. В алпийската държава има и "десетки служители на разузнаването" от Китай, които работят под дипломатическо или консулско прикритие. Въпреки това КНР има "много по-малко такива служители от Русия", смята швейцарската контраразузнавателна служба.

Част от текста е посветен на войната в Украйна. Авторите на доклада смятат, че е малко вероятно тя да бъде решена по военен път до края на 2023 г. – по-скоро този конфликт ще бъде продължителен. И колкото по-дълго продължава той, толкова повече може да се засилва натискът на Запада върху Киев да започне преговори с Москва за прекратяване на огъня, се казва в документа. В тази връзка се припомня и за зависимостта на Украйна от подкрепата на западните съюзници.

Снимка: БГНЕС