Неопитни, но впечатлени от волята на Зеленски, японци се сражават за Украйна

"Те са мотивирани, дисциплинирани и се интегрират лесно в обучението", казват командири

26.06.2023 | 14:48 Редактор: Вяра Димова
Неопитни, но впечатлени от волята на Зеленски, японци се сражават за Украйна

"В Япония бях едно нищо", споделя Юя Мотомура, управител на игрална зала за маджонг и разказва как се е чувствал пренебрегнат от японското общество и как е мечтаел да бъде оценен. Подобно на някои други японци, той замина за Украйна да се сражава срещу руската инвазия. Редица чуждестранни доброволци се присъединиха към украинските сили от миналата година, като повечето от тях са бивши военни от армиите на техните собствени страни и са калени в битките.

Но японските доброволци са новаци в областта. Армията на Япония, според пацифистката конституция на страната, е ограничена само до отбранителна роля и не е участвала във въоръжен конфликт от края на Втората световна война.

И Токио, подобно на властите на другите страни, не препоръчва изобщо на японците да отиват в Украйна от началото на войната там. Въпреки тези препятствия Мотомура, който е на 45 години, незабавно е пожелал да се сражава в Украйна, впечатлен от волята на украинския президент Володимир Зеленски да окаже съпротива на всяка цена от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

"Винаги съм имал чувството, че съм един по-социално ангажиран човек, отколкото другите хора са си мислели за мен. Сражавайки се за Украйна, мога да докажа на другите това чрез дела, а не само чрез думи", каза той през април, преди да потегли отново за Киев.

Преди това той отиде в Украйна, два месеца след началото на руската офанзива, първо, за да достави провизии на бежанците и на евакуираните. След няколко престоя Мотомура бе приет в Грузинския легион, част от Международния легион за териториална защита на Украйна, съставен от чуждестранни бойци. Присъединяването му към тази част бе улеснено от друг японец, бивш член на престъпната организация якудза, известен с името Хару Сан, съобщи БТА.

Грузинският легион наброява доброволци от 33 националности, сред които сега има осем японци, разказва командирът на тази част Мамука Мамулашвили. "Те са много мотивирани, много дисциплинирани и се интегрират лесно в обучението, през което преминават сега", допълва той

Японският доброволец Мотомура казва, че е получил за начинанието си личната подкрепа на много членове на японските сили за самоотбрана. Други японци последваха примера на Мотомура, като наприимер Кенджиро Миямори, който е бивш готвач.

"Сигурен съм, че в Украйна има много мъже, които не искат да отидат на фронта, но са принудени да го направят заради близките си. Искам да заменя един от тях и да се бия за неговата страна", казва той.

Снимка: БГНЕС