Украинците в паника след думите на Зеленски. Киев: Не приемате йод, опасно е

"Не играйте играта на врага", заявиха от украинското министерство на здравеопазването

23.06.2023 | 16:35 Редактор: Искра Ангелова
Украинците в паника след думите на Зеленски. Киев: Не приемате йод, опасно е

Украинското министерство на здравеопазването призова украинците да не се паникьосват и предупреди да не се приемат таблетки йод. Призивът и предупреждението дойдоха след изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, който обвини Москва, че подготвя атентат срещу Запорожката ядрена централа, която е окупирана от руските сили, предаде Франс прес.

Думите на Зеленски, изречени, породиха вълна от безпокойство в страната, в която през 1986 г. стана чернобилската ядрена авария.

Малко след изявлението на Зеленски украинското министерство на здравеопазването публикува в Telegram препоръки, които трябва да бъдат следвани в случай на ядрен инцидент, като същевременно припомни, че приемането на таблетки йод е необходимо само при действително случил се ядрен инцидент.

"Четете и споделяйте, но не се паникьосвайте! Не играйте играта на врага", призова още министерството. "Президентът Зеленски не каза нищо ново. Русия е една терористична страна, от която човек може да очаква всичко, както може да очаква всичко и от маймуна, грабнала граната", допълва министерството в изявлението си вчера.

В ново изявление от днес ведомството предупреди за нежеланите ефекти от приемането на таблетки йод. "Неконтролираното приемане на калиев йодид е опасно и предозирането му рискува да предизвика сериозни последици, дори смърт", се подчертава в предупреждението на украинското министерство на здравеопазването, пояснява БТА.

А украинска платформа за продажба на медикаменти онлайн публикува на сайта си статия, обясняваща как йодът помага конкретно срещу защитата от радиация.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 5
Ванко
преди 9 месеца
Вагнер избяга интелигентно защото парите свършват в Русия ще ходи във Африка Явно знае какво става в Русия икономиката фалира И от там войната и е загубена.Я когато почне да губи не се знае кой луд ще взриви АЕЦ.та е много сериозно.Както никой не предполагаше тази Война така и от тук нататък .Украйна печели войната с всеки изминал ден. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 5
Pavel
преди 9 месеца
Глупости,наркомански изцепки....защо да я охраняват тогава? Сигнализирай за неуместен коментар