Пригожин прие да не влиза в Москва: Колоните на "Вагнер" се връщат в полевите лагери

Беларуският президент Александър Лукашенко проведе разговори с него

24.06.2023 | 20:43 Редактор: Михаела Димитрова

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се съгласи да прекрати бунта, след като беларуският президент Александър Лукашенко проведе разговори с него. Няколко минути по-късно Telegram профил, свързан с "Вагнер", излъчи аудиосъобщение на Пригожин, в което потвърди за договорката и заяви, че колоните на "Вагнер" потеглят обратно. 

"Пригожин прие предложението на Лукашенко да спре движението на "Вагнер" на руска територия и на по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението", заяви "Россия 24", цитирайки пресслужбата на Лукашенко. Според медията разговорът е бил съгласуван с руския президент Владимир Путин.

"Осъзнавайки цялата отговорност за това, че от една от страните ще се пролее руска кръв, ние разгръщаме нашите колони и тръгваме в обратна посока към полевите лагери според плана", заяви Пригожин, цитиран от беларуската агенция Smartpress.

"На 23 юни отидохме на марш на справедливостта. Ние стигнахме на 200 км от Москва. За това време не проляхме нито капка кръв на нашите бойци. Сега настъпи момента, в който може да се пролее кръв. Разбирам отговорността на това да се пролее руска кръв от някоя от страните. Разпускаме колоните си и тръгваме в обратна посока в полевите лагери, съгласно плана", каза Пригожин на съмишлениците си.

По-рано Пригожин обвини руското военно ръководство в обстрел на лагера на "Вагнер", а по-късно заяви, че 25 хиляди души ще "разберат защо в страната се случва беззаконие". Образувано е наказателно дело срещу Пригожин за организиране на бунт. Путин нарече действията на ЧВК "Вагнер" "предателство и удар в гърба."

Снимка: БГНЕС