Водите в части на Украйна остават силно замърсени, посочиха най-опасните зарази

Властите призоваха жителите да не плуват и да не ловят риба

20.06.2023 | 08:19 Редактор: Искра Ангелова
Водите в части на Украйна остават силно замърсени, посочиха най-опасните зарази

Водата в районите, засегнати от срутването на язовирната стена на "Нова Каховка", остава силно замърсена, се казва в изявление на украинското министерство на здравеопазването.

Според изявлението около 40 пункта за мониторинг на повърхностни води са изградени по протежение на речното корито в зоната на наводнението и покрай морския бряг в Одеска, Николаевска и Херсонска област. В него се посочва, че най-опасните замърсители във водата са салмонела, ротавирус, яйца на червеи и ешерихия коли, съобщи Си Ен Ен.

"Във водоемите в Херсонска, Одеска и Николаевска област отделните показатели значително надвишават установените хигиенни и санитарни норми", заяви министерството и добави, че Одеса е "под най-голяма опасност" в момента.

Министерството също така призова жителите да не плуват и да не ловят риба във водите на Одеса, Николаев и Херсон, пише БГНЕС.

Русия и Украйна продължават да се обвиняват взаимно за срутването на язовира. Олександър Прокудин, началник на военната администрация на Херсонска област в контролираните от Украйна райони, заяви, че ситуацията в окупираните райони е "критична" и руснаците са се провалили в усилията за евакуация.

"Хората са в капан във водата. По официални данни само в Олешки са загинали 11 души от удавяне. Тази цифра обаче е занижена, тъй като Русия се опитва да скрие факта, че са загинали цивилни граждани", каза той.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски призова за международна подкрепа за спасяване на жертвите от наводненията в окупираната от Русия територия и обвини Москва, че не оказва "никаква реална помощ на хората в наводнените райони".

Снимка: БГНЕС