Руското ФСБ: Предотвратихме терористичен акт срещу ръководителите на Запорожка област

Задържан е украински военен, който вербувал местни жители за атентата

19.06.2023 | 13:01 Редактор: Елеонора Танева
Руското ФСБ: Предотвратихме терористичен акт срещу ръководителите на Запорожка област

Руското контраразузнване е предотвратило терористични атаки, подготвени от военното разузнаване на Украйна срещу лидерите на Запорожка област. Това са съобщили за ТАСС от пресцентъра на ФСБ на Русия.

"Предотвратена е серия от диверсии и терористични актове срещу ръководителите на военно-цивилната администрация на Запорожка област и служители на правоохранителните органи на Руската федерация", уточняват от ФСБ.

Руските контраразузнавачи са идентифицирали служител на украинската спецслужба, който е вербувал съучастници измежду жителите на Запорожка област. В ФСБ е получена пълна информация относно операциите, проведени от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, установен е прекият човек, ангажиран с терористичния акт, съучастникът също е задържан. Иззети са и средствата за извършване на престъпленията. Руските служби уточняват, че са установени каналите за комуникация и начините на финансиране.

Образувани са две наказателни производство - едното е тероризъм, другото - за незаконно придобиване, продажба и съхранение на експлозиви или взривни устройства.

Снимка: БГНЕС