Какво си казаха Си Дзинпин и Бил Гейтс в Пекин?

Винаги сме разчитали на американския народ, заяви китайският лидер

16.06.2023 | 12:04 Редактор: Тодор Петров
Какво си казаха Си Дзинпин и Бил Гейтс в Пекин?

Председателят на КНР Си Дзинпин се срещна с гостуващия в Пекин Бил Гейтс, който е съпредседател на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".

Си Дзинпин изрази възхищението си от дългосрочния ангажимент на Гейтс и неговата фондация за усилията им за намаляването на бедността в световен мащаб, здравеопазването, развитието и щедростта. 

Той подчерта, че Китай е съсредоточен върху решаването първо на собствените си проблеми. Като голяма държава с население от над 1,4 млрд. души, Китай трябва да поддържа постиженията си в избавянето на бедността, да съживява селските райони и непрекъснато да подобрява здравето на хората и благосъстоянието им, стана ясно от думите му.

Си Дзинпин каза, че Гейтс е първият американски приятел, когото посреща в Пекин тази година. 

"Основата на китайско-американските отношения се крие в хората, а ние винаги сме разчитали на американския народ и се надяваме заедно да продължим приятелството", каза китайският лидер, цитиран от "Радио Китай".

Гейтс заяви, че Китай е дал добър пример на света, като е постигнал големи успехи в намаляването на бедността и справянето с новата пандемия. През последните години фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и Китай развиват добро сътрудничество и е постигнат забележителен напредък. 

Фондацията има намерение да продължи да укрепва сътрудничеството с Китай в областта на иновациите, намаляването на бедността в световен мащаб, общественото здраве, изследването и разработването на лекарства и селското стопанство, както и да разпространява успешния опит и технологии в развиващите се държави.

Снимка: БГНЕС