Си Дзинпин: Китай ще подкрепи "основните интереси" на Москва

Китайският президент се срещна с руския министър-председател Михаил Мишустин

24.05.2023 | 17:05 Редактор: Михаела Димитрова
Си Дзинпин: Китай ще подкрепи

Китайският президент Си Дзинпин предложи подкрепата на Пекин по отношение на "основните интереси" на Москва на среща с руския министър-председател Михаил Мишустин.

Си е говорил с Мишустин, че Китай и Русия ще продължат да си оказват "твърда подкрепа по въпроси, касаещи основните интереси на всяка от страните, и ще укрепват сътрудничеството на многостранните арени", се казва в съобщение на официалната информационна агенция Синхуа.

"Китай и Русия трябва да повишат нивото на икономическото, търговското и инвестиционното сътрудничество", смята той.

Мишустин се срещна и с премиера Ли Цян, който заяви, че "отношенията между Русия и Китай са на безпрецедентно високо ниво" след грандиозната церемония по посрещането пред Голямата зала на народа в Пекин.

"Те се характеризират с взаимно зачитане на интересите на другата страна, стремеж към съвместен отговор на предизвикателствата, което е свързано с нарасналата турбулентност на международната арена и натиска на нелегитимните санкции от страна на колективния Запад", заяви той.

Миналата година Китай се превърна в най-големия енергиен клиент на Русия, докато износът на газ на Москва рязко спадна поради вълната от западни санкции заради инвазията в Украйна.

А според руските държавни медии Новак е заявил на форума във вторник в Шанхай, че руските енергийни доставки за Китай ще се увеличат с 40% на годишна база през 2023 г.

През февруари Пекин публикува документ, в който призовава за "политическо уреждане" на конфликта в Украйна, но западните страни заявиха, че това може да позволи на Русия да задържи голяма част от завзетите от нея територии, припомня БГНЕС. По време на срещата им на върха в Москва през март Си покани Путин да посети Пекин. 

Снимка: БГНЕС