Лоша прогноза за САЩ и Китай след срещата на Г-7, Студената война се влошава

Заплахата от "геополитическо подтискане" сред най-големите рискове пред пазарите, смята Нуриел Рубини

24.05.2023 | 13:22 Редактор: Вяра Димова
Лоша прогноза за САЩ и Китай след срещата на Г-7, Студената война се влошава

Нуриел Рубини предупреди, че САЩ и Китай се насочват към конфронтация след срещата на високо равнище на Г-7 в Япония, съобщава Bloomberg.

Председателят на Roubini Macro Associates, чиито прогнози често са изпълнени с дълбок песимизъм, заяви, че "Студената война между САЩ и Китай ще става все по-студена".

В интервю, в кулоарите на Qatar Economic Forum в Доха, той предупреди, че противопоставянето може в крайна сметка да разтърси пазарите, забавяйки икономическия растеж и засилвайки цените на суровините.

"Няма да има никакво размразяване между САЩ и Китай. Китайската реакция на срещата на Г-7 е, че Европа, САЩ, Япония и останалите се съюзяват срещу Китай", каза Рубини.

Той изтъкна заплахата от "геополитическо подтискане" сред най-големите рискове пред пазарите, посочвайки последиците от руската инвазия в Украйна и възможността за ексалация между Иран и Израел, пише investor.bg.

На въпрос за преговорите около повишаването на тавана на дълга в САЩ Рубини заяви, че ако не се стигне до сделка, това може да има опустошителен ефект.

Снимка: Bloomberg.com