Г-7 се обедини за нов подход към Китай и повишено внимание към изкуствения интелект

САЩ обяви нов пакет помощи за Украйна на стойност $375 млн., ще обучават пилоти

20.05.2023 | 14:08 Редактор: Петя Кръстева

Лидерите на страните от Г-7 призоваха Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на агресията срещу Украйна. Те излязоха със съвместна декларация за отношенията с Пекин във втория ден от срещата си в японския град Хирошима. 

След като потвърдиха подкрепата си за Киев и затегнаха санкциите срещу Москва, Г-7 възприеха по-гъвкав подход към Китай. Те изтъкнаха, че искат "конструктивни и стабилни" отношения, като отбелязаха, че не се стремят да навредят на втората най-голяма икономика в света или на развитието ѝ. В съвместната декларация обаче лидерите се обявиха категорично против каквато и да била китайска "милитаризация" на Азиатско-тихоокеанския регион. 

"Имахме интензивни консултации с партньорите ни по подхода към Китай. Целта на държавите от Г-7 е да намалят рисковете в отношенията, а не да сложат край на сътрудничеството с Пекин. Всяка от страните има свои отношения и подход, което не променя плановете за сътрудничество, но в същото време споделяме безпокойства по редица въпроси", коментира съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан.

В заключителния документ от Хирошима се призовават всички страни по Черноморската инициатива за зърното да продължат прилагането ѝ в пълен обем, докато е необходимо. Г-7 заявиха още, че ще създадат работна група по въпросите на изкуствения интелект. Целта е да се водят дискусии за отговорната употреба на интелекта и за свързаните с него рискове, сред които е и дезинформацията. 

Към форума се присъединява и украинският президент Володимир Зеленски, който ще участва в сесия, посветена на "мира и стабилността". В Хирошима САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Киев на стойност 375 млн. долара. Според американски и украински източници помощта ще включва артилерийски снаряди, бронирани превозни средства, противотанкови оръжия. Вашингтон ще подкрепи и предоставянето на изтребители, включително Ф-16 на Украйна. 

Президентът Джо Байдън заяви, че ще подкрепи обучение на украински пилоти на тези изтребители, което се приема като знак за съгласие за прехвърлянето на такива самолети от съюзници към Киев.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков. 

Снимка: БГНЕС