Г-7 нанася нов удар по Русия, Зеленски настоява за самолети и ракети

Сунак зове: Да гарантираме, че Русия ще плати цена за своята незаконна агресия

19.05.2023 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Лидерите на страните от Г-7 са на среща в японския град Хирошима. Днес фокусът е върху помощта за Украйна и засилването на санкциите срещу Русия. Преди да отпътува за Хирошима, във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае спешно от допълнителни системи за отбрана, ракети, самолети и далекобойни оръжия. 

Лидерите посетиха мемориалния парк на мира и положиха венци. Те отдадоха почит на около 140 000 жертви на американската атомна бомбардировка над града от 1945 г. Градът, който е символ на мира и е роден за японския премиер Фумио Кишида, е избран неслучайно за домакин. Кишида е амбициран да убеди колегите си да придвижат напред идеята за пълна забрана на ядрените оръжия. 

Великобритания изпреварващо обяви нов пакет от санкции срещу Русия. Те включват забрана за износа на руски диаманти и за вноса на мед, алуминий и никел с руски произход. Подготвят се и индивидуални санкции, насочени към още 86 физически лица и компании, свързани с руския президент.

"Най-важното, което можем да направим сега за глобалния мир и сигурност, е да подкрепим Украйна, но също и да гарантираме, че Русия ще плати цена за своята незаконна и непровокирана агресия. Трябва да покажем, че бруталното насилие и принудата не носят награди. Страните от Г-7 остават единни пред заплахата и непоколебими в своята подкрепа за Украйна", заяви министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак.

Г-7 подготви съвместна декларация, засягаща диамантената индустрия, която по данни от 2021 г. е на стойност 4 милиарда долара. 

"Сега сме фокусирани върху това да затворим всички вратички и да продължим да отрязваме Русия от ключови доставки. Ще ограничим търговията с диаманти. Руските диаманти не са вечни", посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европейските институции очакват от Пекин да засили натиска върху Русия да прекрати агресията в Украйна. В Хирошима американският президент Джо Байдън пък е бил информиран, че в страната му демократи и републиканци са постигнали напредък в преговорите за повишаване на тавана на американския дълг. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: Bloomberg.com


1
2 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 11 месеца
А оня ден западни професори говорят как не запада изолирал Русия, самият запад се самоизолира тъй като останалия свят просто продължава да си върти бизнес и прави политики с Русия....та така, 8лупаци сър. Сигнализирай за неуместен коментар