Г-7 не смее да наложи пълна забрана за износ за Русия

Би изисквала съгласието на всички държави от ЕС

19.05.2023 | 12:01 Редактор: Тодор Петров
Г-7 не смее да наложи пълна забрана за износ за Русия

Седемте най-развити индустриални нации (Г-7) решиха да не налагат почти пълна забрана върху износа за Русия и вместо това ще разширят съществуващите ограничения върху ключови стоки. 

Пратениците на Г-7 са обсъдили и обръщане на съществуващия режим на санкции, като целият износ да бъде забранен, освен ако не бъде изрично освободен. Съгласно настоящите критерии всеки износ е разрешен, освен ако не бъде санкциониран. Изключенията биха включвали лекарства, селскостопански стоки и храни.

Последният проект на изявление, което лидерите на Г-7 трябва да приемат на срещата си на върха в Хирошима, която започна днес, не включва разпоредбата. Ходът би бил твърде сложен за някои членове за прилагане предвид различните правни и регулаторни системи, включително тези в Европейския съюз, казаха източници на Bloomberg. Такава почти пълна забрана също би изисквала съгласието на всички държави от ЕС.

Г-7 вместо това ще разшири списъка със забранени стоки, за да ограничи предмети, критични за войната на Русия в Украйна, включително тези, използвани на бойното поле, като износ на промишлени машини и инструменти.

Освен да засегне приходите на Москва, основният фокус на Г-7 е да затвори вратичките в санкциите и да засили правоприлагането, особено по отношение на трети страни, през които Русия внася забранени стоки, и да се предприемат действия срещу страни, за които се смята, че материално подкрепят войната на Москва.

Страните ще се съгласят да работят заедно за проследяване на руски диаманти, но няма да наложат на страната пълна забрана на доходоносната търговия със скъпоценни камъни.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com