Г-7 се обединиха в подкрепа на Украйна, решени са да налагат санкции на Русия

Отношенията с Китай също доминираха дискусиите

13.05.2023 | 18:52 Редактор: Михаела Димитрова

В Япония срещата на финансовите лидери от държавите от Г-7 завърши със съвместно изявление. Седемте се обединиха в подкрепата си за Украйна и в решимостта да се налагат и прилагат санкциите срещу Русия. Отношенията с Китай също доминираха дискусиите.

Финансовите лидери от Групата на седемте най-развити икономики поеха ангажимент за контрол върху инфлацията. На срещата в японския град Ниигита, те обещаха да сътрудничат за изграждането на по-стабилни и диверсифицирани вериги за доставки.

Целта е по-голяма устойчивост срещу сътресенията в световен мащаб. В съвместното изявление не се посочва Китай, липсва и изразът "икономически натиск за политически цели“. Подобни твърдения тази седмица предизвикаха упреци от Пекин, а повечето страни имат интерес да поддържат отношенията си с втората по сила икономика.

САЩ настояват за контрол върху износа на компоненти за чипове към Китай поради опасения за националната сигурност. "Приветствам усилията за укрепване на икономическата ни сигурност и устойчивост и за подкрепа на страните с ниски и средни постъпления. Тези държави също могат да станат жизненоважна част от една по- стабилна глобална верига за доставки", каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Тридневната среща в Ниигата се състоя дни преди държавните лидери от Г-7 да се съберат отново в Япония, в Хирошима.

Повече вижте в репортажа на Григори Недялков

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Трансджендър Джо
преди 11 месеца
Бъдещето е на тези които разполагат с ресурси и човешки потенциал. Групата на Г7 ги нямат и двете и единственото което могат да правят сега е да ***. Човек да им се чуди на японците защо се конфронтират с останалия свят. Велика държава дала толкова много на света а се навира там където не трябва. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
Бай Тошо
преди 11 месеца
От прехвалените страни от Г.ей 7, само две са с по висок БВП от Русия ! САЩ и Япония. А САЩ са пред фалит. Вие нямате пари, Вие не може да решавате ! Сигнализирай за неуместен коментар