САЩ плашат Русия с най-големия военен кораб в света, пратиха го в Осло

Нелогична и вредна демонстрация на сила, смятат руснаците за самолетоносача USS Gerald R. Ford

24.05.2023 | 16:00 Редактор: Тодор Петров
САЩ плашат Русия с най-големия военен кораб в света, пратиха го в Осло

 Най-големият военен кораб в света, самолетоносачът USS Gerald R. Ford, пристигна в Осло за престой, а съседна Русия го определи за "нелогична и вредна демонстрация на сила", предаде АФП.

Според норвежки медии 337-метровият ядрен самолетоносач с водоизместимост над 100 000 тона е влязъл под ескорт във фиорда на Осло, където ще остане няколко дни, преди да се отправи към Арктика, където ще се проведат военни учения.

"Посещението и присъствието на самолетоносача предоставя уникална възможност да развиваме сътрудничеството си и да работим в тясно сътрудничество с нашия най-важен съюзник - Съединените щати", се казва в изявление на норвежките военни.

Широко разгласеното посещение, което идва на фона на засиленото напрежение между Запада и Русия заради войната в Украйна, беше остро критикувано от руското посолство.

"На Север няма проблеми, които да изискват военно решение, нито проблеми, които да изискват външна намеса. Като се има предвид, че Осло признава, че Русия не представлява пряка военна заплаха за Норвегия, подобни демонстрации на сила изглеждат нелогични и вредни", заяви говорителят на руското посолство Тимур Чеканов.

Gerald R. Ford може да транспортира до 90 самолета и хеликоптера и се очаква да остане закотвен в норвежката столица в продължение на няколко дни. Около плавателния съд е въведена широка забрана за достъп до въздушното и морското пространство.

Корабът се очаква да се отправи към Арктика след няколко дни, преди началото на 29 май на учението Arctic Challenge, в което участват 150 самолета от 14 западни държави, пише БГНЕС.

Снимка: Bloomberg.com