Дронове камикадзе над Украйна, обстрел край конвоя с ядрени експерти

Новините от фронтовата линия са позитивни, но ситуацията е трудна, каза Зеленски

16.06.2023 | 08:35 Редактор: Юлиан Христов
Дронове камикадзе над Украйна, обстрел край конвоя с ядрени експерти

Тази нощ отново беше обявена въздушна тревога в някои от районите в източната и южната част на Украйна. Украинските ВВС съобщиха за забелязани дронове камикадзе над Одеска и Николаевска област, но без повече подробности.

Украински и руски военни се обвиняват взаимно за обстрели в Нова Каховка. Говорител на Международната агенция за атомна енергия заяви пред Ройтерс, че стрелба е спряла за кратко конвоя, който се е връщал към контролираната от Украйна територия след посещение в Запорожката атомна електроцентрала, но делегацията не е била в непосредствена опасност.

Съветник на ръководителя на компанията "Росенергоатом" обвини Украйна, че е открила огън по конвоя, ръководен от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси. Международната агенция за атомна енергия определи ситуацията в Запорожката централа като сериозна, но стабилна след срутването на стената на язовир "Каховка".

Язовирът, който беше разрушен миналата седмица, осигурява вода за охлаждане на окупираната от Русия атомна централа. По думите на Гроси, в момента в охлаждащите басейни все още има достатъчно вода.

Междувременно в интервю за американската телевизия NBC украинският президент Володимир Зеленски заяви, че новините от фронтовата линия като цяло са позитивни, но ситуацията е трудна, съобщава БНР.

Според него Русия се бори отчаяно срещу украинската контраофанзива, защото поражение в тази битка може да означава загуба на войната. В късното си видеообръщение Зеленски пък приветства внесения в американския Конгрес законопроект за конфискация на руски активи в полза на Киев.

"В диктатури като руската именно парите са най-висшата ценност, особено за хората, които обслужват режима или са фактически господари на държавните структури. Когато държавата терорист и всички руснаци, чието сътрудничество с Кремъл създаде условия за руската агресия или които са прикритие за корумпираните лица, изгубят парите си, тогава ще бъде постигната много важна цел. Те ще почувстват какво е загуба", каза той.

Снимка: БГНЕС