Смърт и глад в КНДР: Ким Чен Ун се забавлява с ядрени оръжия, граждани искат САЩ да нахлуят

Някои хора се самоубиват, за да избегнат бавната смърт

15.06.2023 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова
Смърт и глад в КНДР: Ким Чен Ун се забавлява с ядрени оръжия, граждани искат САЩ да нахлуят

Севернокорейци разкриват, че при управлението на Ким Чен Ун цели семейства умират от глад, тъй като диктаторът се фокусира върху ядрените оръжия, вместо да изхранва нацията си.

Цивилни граждани, хванати в капан в Северна Корея, казват, че са наблюдавали как майки, които не са могли да работят поради болест, умират от глад, преди децата им да бъдат сполетени от същата съдба. Те казват, че Ким е използвал пандемията от Ковид-19 като начин да упражни отново контрол върху цивилното си население - като е предприел мерки срещу онези, които са били хванати да внасят контрабандно храна в Северна Корея и да я продават на пазарите, или срещу всички, които се приближават до границата.

Тези, които са хванати дори да се приближат до границата, са разстрелвани в рамките на държавни екзекуции. Свидетели разказват, че са наблюдавали как четирима души се подреждат в редица, преди да бъдат обстрелвани с куршуми. Всичко това, както и други ужасяващи неща, разкрива "Дейли мейл" в свой обширен материал по темата.

Севернокорейците разказват, че са станали "безумно" отчаяни - много от тях гледат как съседите им и децата им умират от глад - че само нахлуване в страната им би сложило край на агонията им.

Чан Хо, строителен работник, който живее в гранично село в Северна Корея, казва, че е наблюдавал как хората около него, включително майка и двете ѝ малки деца, умират от глад. Той разказва, че друга майка в селото му се е разболяла дотолкова, че не е могла да работи, а децата ѝ напразно са се опитвали да изкарат достатъчно пари, за да си купят храна, просейки по улиците. Но и тримата членове на семейството умират от глад в рамките на няколко седмици.

Чан Хо казва, че един от войниците, които познава, е бил уволнен от армията, защото е бил недохранен. Той умира от глад в рамките на една седмица след като напуска армията.

Джи Йон, майка, която живее в столицата Пхенян, казва, че тя и семейството ѝ постоянно се борят с глада, обхванал града. Тя разказва, че навремето е измъквала плодове и зеленчуци от хранителния магазин, в който работи, и ги е продавала на пазара заедно със съпруга си. Но след пандемията правителството вече претърсва чантите им за всякаква храна, което означава, че основният източник на доходи е изчезнал. Това, заедно с факта, че от началото на пандемията правителството е запечатало границата за внос на храни, води до това хиляди хора да умират от глад.

"Мислех, че ще умра в съня си и няма да се събудя на сутринта. Това е бедствие. Без доставки от границата, хората не знаят как да си осигурят препитание", казва Джи Йон, цитирана от БГНЕС.

Когато Джи Йон се разхожда по улиците на столицата, тя казва, че често проверява просяците, които лежат на пода - само за да установи, че не са умрели от глад.

Тя разказва също, че властите са пристигнали в дома на нейна съседка след три дни мълчание, за да открият, че цялото семейство е умряло от глад.

Според Джи Йон ситуацията е станала толкова отчайваща, че някои хора се самоубиват, за да избегнат бавната смърт от глад.

Мьонг Сук, който преди да бъде заловен, е внасял контрабандно лекарства в Северна Корея, и Чан Хо казват, че пандемията е позволила на правителството да се справи с контрабандата и да спре хората да бягат от страната. Чан Хо казва, че сегашната ситуация е по-тежка от глада през 90-те години на миналия век, когато се смята, че са загинали милиони хора. Той обяснява, че разликата сега е в това, че правителствените сили екзекутират всеки, който направи една "грешна стъпка". Той разказва, че негов познат е бил свидетел на няколко държавни екзекуции на хора, които са се опитали да избягат.

"Ако живея по правилата, вероятно ще умра от глад, но, опитвайки се да оцелея се страхувам, че мога да бъда арестуван, обявен за предател и убит. Ние сме блокирани тук и чакаме да умрем", казва Чан Хо.

Тримата севернокорейци, интервюирани от Би Би Си, разкриват, че по време на разгара на пандемията, на цивилните граждани в градовете не е било позволено да излизат от домовете си в продължение на седмици. Много от тях са оцелели само защото са успявали да се измъкнат през нощта за храна.

Експертите смятат, че броят на загиналите от Ковид може да достигне 45 000 души - много повече от официалния брой от 74 души.

Тези, които са хванати в капана на опустошената от глад страна, са гневни, че Ким Чен Ун, вместо да снабдява пазарите с храни и да намалява инфлацията, харчи държавни пари за арсенала си от ядрени оръжия. Те смятат, че са били "измамени" от правителството. "Това затваряне на границата върна живота ни с 20 години назад. Чувстваме се изключително предадени", казва Джи Йон. "Народът никога не е искал това безкрайно развитие във въоръжаването, което носи трудности на поколение след поколение".

Севернокорейците смятат, че единственият начин да се сложи край на страданията им е САЩ да нахлуят в страната им. Те казват, че една война би накарала хората да обърнат гръб на Ким и неговите приближени.

Експертите смятат, че ситуацията в Северна Корея става "много сериозна" и по-лоша, отколкото е била след глада в края на 90-те години. И няма признаци ужасите да намалеят, тъй като пазарите - където повечето севернокорейци купуват храна - остават почти празни, а цените на ориза и царевицата са високи.

Границите на страната, които са от ключово значение, тъй като Северна Корея разчита на внос, остават затворени, което означава, че правителството продължава да прекъсва жизненоважните доставки за гладуващите цивилни.

Снимка: БГНЕС